Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Dobre vijesti stižu iz privrede, i to iz raznih dijelova naše zemlje – od Čapljine, Gruda i Berkovića, do Zavidovića, Tešnja i Gračanice. Više o tom pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Prodat Sarajevo-publishing

Kompanija Sarajevo-publishing (nekadašnji Veselin Masleša) dobila je nove vlasnike. Većinski udio je prodao Mustafa Alagić, a najveći dioničari sada su Ivan Vavra, Krešimir Gavran i Mira Tikvić.

  1. Corn Flips: Od stečaja do dominacije

Pet godina nakon okončanja stečajnog postupka, fabrika Majevica Srebrenik, poznatija kao Corn Flips, dominira među domaćim proizvođačima takozvanih snack proizvoda. Flips kakav je danas prepoznatljiv za svoju sudbinu može zahvaliti kompaniji Bingo. Dvije godine nakon otvaranja stečaja Bingo je kupio većinu dionica i od tada počinje oživljavanje firme.

  1. Kosovo ukunilo carine na mlijeko iz BiH

Vlada Kosova ukinula je i posljednje zaštite za BiH na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi naši napori da se ovaj problem riješi u skladu s principima slobodne trgovine, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

  1. Hercegovački kamen ide u Kinu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, tokom posjete općinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije “Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena. Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu. „Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više“, istakao je tokom posjete ministar Šarović.

  1. Euro Oniks povećao broj radnika na 118

Firma “Euro Oniks” Tešanj, jedan od vodećih proizvođača PVC stolarije u BiH u vlasništvu privrednika Ahme Halilovića, posljednjih nekoliko godina zna samo za uspjeh. Za tri godine broj zaposlenih povećan je sa 30 na trenutnih 118, a u fabrici u poslovnoj zoni Ljetinići u potpunosti je zatvoren krug proizvodnje. Osim proizvodnje stolarije, “Euro Oniks” se fokusirao i na proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata koje izvoze u više zemalja.

Gračanica jedna od najrazvijenijih opština

  1. Sprema se velika investicija u Zavidovićima

Vlasnici firme GMC-Global Metal Construction posjetili su načelnika opštine Zavidovići Hašima Mujanovića. Cilj posjete je iznalaženje adekvatnog prostora na području općine Zavidovići, gdje bi ova firma započela sa radom i proizvodnjom iz metalske oblasti. Za realizaciju ovog projekta bit će potrebno oko 20 miliona KM, a firma bi upošljavala 200-220 zaposlenika u početku.

  1. Lasta ponovo pokreće proizvodnju

Tvornica keksa i vafla Lasta Čapljina trebala bi od 1. septembra ponovno pokrenuti svoje pogone. Proteklih dana moglo se vidjeti radnike koji rade na uređenju okoliša i na čišćenju zgrade Uprave te proizvodnih pogona.

  1. Novi rekordi Violete

Hercegovački div Violeta nastavio je rasti punom parom, pa je prošle godine ostvario rekordne prihode i dobit, a dodatno je povećan i broj radnika. Violeta, jedna od najuspješnijih bh. kompanija, lani je imala prihode od oko 226 miliona KM, što je za oko 4 miliona više nego godinu ranije. Neto dobit je narasla lani na 30,5 miliona maraka, što je oko 3,5 miliona KM više nego godinu ranije. 

  1. Proradila Ciglana u Bosanskom Grahovu

Ciglana u Bosanskom Grahovu, koja godinama nije radila, ponovo je krenula s proizvodnjom. Potvrdio je to načelnik opštine Duško Radun. Radit će neprekidno u tri smjene, zapošljavati 50 radnika, a investitor je kompanija Trio Trade iz Aleksandrovca. Radun kaže da je ova investicija vratila život u grad.

  1. Investicija Variplasta od 5 miliona KM

U narednih 60 dana poznata gračanička kompanija za preradu plastike “Variplast” za 35. godišnjicu uspješnog poslovanja u rad će pustiti novi pogon za preradu plastike, u koji će uložiti oko pet miliona maraka. Time će se povećati obim proizvodnje i uposliti novi radnici.