Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji investitori će graditi objekte u Tuzli, koji bh. gigant gradi fabrike u BiH i Hrvatskoj, ko će biti novi lider na tržištu osiguranja, koji njemački investitor će graditi veliki energetski objekat u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom semičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Narednih dana kreće izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor

Nakon više od pola godine od zvaničnog početka izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, pri kraju su radovi na kampovima u kojima će boraviti kineski radnici, koji bi od ovog mjeseca trebalo da zavrnu rukave i da punom parom krenu u izgradnju ove vrlo važne putne komunikacije.

9. Firma Greenstone Solutions nastavlja širenje u BiH, stigla i u Jajce

U Jajcu je nedavno počela sa radom poslovna jedinica kompanije Greenstone Solutions. Kompnija je prisutna na teritorijI Bosne i Hercegovine tri godine. Firma je u vlasništvu Njemačkog investitora, a trenutno ima poslovne jedinice u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Čapljini i Bugojnu. Konstantno se širi i zapošljava nove radnike. Klijenti su im renomirane kompanije, a najveća od njih je Njamački ADAC, te Austrijski ÖAMTC .

8. Breza: Porodična firma u novi pogon uložila pola miliona KM

Ove sedmice je svečano otvoren novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije Kokoda u Brezi. Bračni par Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća. U novi pogon su uložili pola miliona KM.

7. ASA i Central osiguranje spajanjem postaju lider na tržištu

Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini uskoro će dobiti novog lidera. Naime, ASA osiguranje će pripojiti Central osiguranje. ASA je ranije postala vlasnik Central osiguranja, a sada će izvršiti i pripajanje. Time će Central osiguranje prestati postojati. Novo ASA Central osiguranje bit će tržišni lider po premiji.

6. Počeli radovi na izgradnji Ski-centra “Igrišta” vrijednom 42 miliona KM

Olimpijski centar “Jahorina” započeo je radove na obnavljanju i izgradnji Ski-centra “Igrišta” kod Vlasenice za šta će biti izdvojena 42 miliona KM, izjavio je direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić. Ljevnaić je istakao da je njegov tim prije više od godinu dana napravio razvojni projekat Ski-centra “Igrišta”, koji je detaljno razrađen po fazama i investicijama, i ima veliki potencijal da bude atraktivna turistička destinacija.

5. Otvoren novi pogon bijeljinske kompanije vrijedan šest miliona KM

U Vršanima kod Bijeljine pušten je u rad novi pogon za preradu mesa kompanije “ZP Komerc”. U pogon površine 10.000 metara kvadratnih uloženo je šest miliona maraka, a posao će dobiti novih 20 radnika.

4. Njemački investitor gradit će najveći solarni park u BiH

Vlada Unsko-sanskog kantona objavila je poziv na javni uvid u idejni projekat solarnog parka Bjelajski Vaganac. Riječ je o projektu pokraj Bosanskog Petrovca gdje bi se trebao graditi veliki solarni park snage 90 megavata na površini od 150 hektara, za šta su provedena istraživanja. Vrijednost ukupne investicije od oko 100 miliona KM.

3. Hercegovački div FEAL gradi nove fabrike u BiH i Hrvatskoj

Grupacija FEAL sa sjedištem u Širokom Brijegu odlučila je dio dobiti podijeliti sa svim radnicima što je rijedak slučaj u ovoj zemlji, ali i u drugima u kojima posluju dugi niz godina. Osim toga, najavili su gradnju novih pogona u BiH i Hrvatskoj.

2. Tri investitora stižu u Tuzlu, gradit će poslovne objekte

Gradsko vijeće grada Tuzle donijelo je Odluku o izboru najpovoljnijih ponuđača i davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzle, a koje se nalaze u Poslovnoj zoni Kreka Sjever.

Riječ je o tri nova investitora – “Zlatnik” d.o.o. Tuzla, “Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje” d.o.o. Tuzla i “Koala Paintings” d.o.o. Tešanj. Oni će graditi nove objekte u ovoj zoni.

1. Svečano otvorena cesta Neum – Stolac

Ove sedmice je svečano otvorena novoizgrađena magistralna cesta Stolac – Neum, projekt koji su realizovale JP “Ceste Federacije BiH”. Nova cesta se proteže u dužini od 36,5 kilometara. Ukupna vrijednost projekta je 96,5 miliona KM.