Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji proizvođač kućanskih uređaja gradi novi pogon u BiH, ko investira u gradnju novih objekata na Trebeviću, koji bh. grad se naziva “poslovnim čudom”… 

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom semičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. I pored brojnih ponuda, vratio se iz Kuvajta pa u Jajcu pokrenuo biznis

Da nigdje nije ljepše nego u svojoj domovini, potvrdio je mladi i ambiciozni Kulid Vereget. On je sa 13 godina otišao u Kuvajt, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, kao i Fakultet islamskih nauka i arapski jezik, i nakon svega se vratio u Jajce, gdje je pokrenuo biznis.

9. Bili su na rubu stečaja, sad rade za auto-industriju Austrije i Njemačke

Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke i u ovoj godini nastavio je trend pozitivnog poslovanja, a zahvaljujući ugovorima sa poslovnim partnerima iz zapadne Evrope u ovom preduzeću imaju pune ruke posla.

Istakao je to direktor Kosmosa Dušan Vještica, naglasivši da je iza ovog preduzeća pet godina zaredom pozitivnog poslovanja te da ništa manji rezultat ne očekuje i na kraju tekuće poslovne godine.

8. Poslovno čudo na sjeveroistoku Bosne: Izvoz u Zapadnu Evropu vrijedan pola milijarde KM

Gradačac je jedan od rijektih gradova u Bosni i Hercegovini u kojem je zadovoljstvo živjeti i u kojem u kontinuitetu cvjetaju gotovo sve grane privrede.

Ondašnji stanovnici i poslovni ljudi su to znali iskoristiti, u čemu im je pomogla i blizina graničnih prelaza sa zemljama Evropske unije, kada je u pitanju izvoz, ali istančan ukus za proizvodnju i plasman domaćih proizvoda.

7. Cesta Stolac – Neum u julu u funkciji

Brza, moderna saobraćajnica od Stoca do našeg jedinog grada na moru Neuma bit će završena krajem ovog mjeseca, kako se to i najavljivalo iz Cesta FBiH. Praktično, do bh. mora se već sada može stići asfaltiranom dionicom ove ceste, jer se radovi izvode punom parom.

6. Država nikad bogatija: Drastičan rast prihoda u BiH

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci mjeseca 2022. godine iznosili su 3 milijarde i 833 miliona KM i veći su za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili 3 milijarde i 94 miliona KM. UIO je u prva tri mjeseca 2022. godine privredi vratila 819 miliona KM što je za 224 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

5. ASA Bolnica, prva privatna opšta bolnica u BiH sarađivat će sa Medicinskim Univerzitetom u Beču

ASA Grupacija pokrenula je projekat izgradnje prve privatne opšte bolnice u Bosni i Hercegovini. Izgradnjom stručnih partnerstava sa renomiranim međunarodnim zdravstvenim ustanovama, ASA Grupacija želi osigurati uspješno poslovanje ASA Bolnice koja će zajedno sa lancem poliklinika i laboratorija Eurofarm Centar pružiti zdravstvenu uslugu zasnovanu na EU standardima.

Tim povodom ove sedmice je u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu potpisan zvaničan ugovor o saradnji između ASA Bolnice i Međunarodnog Medicinskog Univerziteta u Beču.

4. Poznato ko je kupio dionice Igmana za 4,1 miliona KM

Na Sarajevskoj berzi ovih dana je trgovano dionicama konjičkog Igmana u vrijednosti od 4,1 milion maraka. U sklopu dvije transakcije prometovano je 26.000 dionica vodeće bh. kompanije iz oblasti namjenske industrije, po prosječnoj cijeni od 158 KM.

Kako smo ranije izvijestili, prodati udio predstavlja oko 4,5 posto vlasništva u Igmanu. Tada nije bilo poznato ko je prodao, a ko kupio dionice. Kako saznaje BiznisInfo, ovaj promet ostvaren je između investicionih fondova, a više o tome pročitajte ovdje.

3. Bh. firma izvozi u SAD, EU i Australiju. Sada su ostvarili dugogodišnji san!

Firma “Voćar” iz Brčkog više od 30 godina ispunjava želje kupaca svih generacija. Kvalitetu svojih proizvoda pažljivo su gradili kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i poštivanje različitih standarda procesa proizvodnje.

U toku 2021. godine, uz pomoć projekta EU4AGRI, “Voćar” je ostvario dugogodišnji san koji će doprinijeti dodatnoj konkurentnosti ove kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu. Naime, sada će imati vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

2. Novi megaprojekat na Trebeviću: Niču hoteli, jezero, skijališta…

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović kazao je da su u toku pregovori rukovodstva opštine sa važnim investitorima, koji su  ranije pominjani u javnosti, o izgradnji novog turističkog kompleksa na Brusu.

– Investitor o kome se već govorilo u javnosti planirao je izgradnju dva hotela površine oko 15.000 metara kvadratnih sa pratećim sadržajima. Projektom je predviđena izgradnja vještačkog jezera, sankališta, dječijeg skijališta. Trebalo bi da u okviru tog projekta bude izgrađen vidikovac sa pogledom na sarajevsku dolinu i šume Trebevića, do kojeg će voditi šumske staze, između stabala  drveća, što će biti posebno atraktivno za turiste i do sada neviđeno na našem području – najavio je Gašanović.

1. Orašje: Proizvođač kućanskih aparata gradi novi pogon u BiH

U poduzetničkoj zoni u Orašju, među najbolje uređenim u Federaciji BiH, nalazi se kompanija Maxhof, posebna ne samo po milionskim ulaganjima (tačnije dosadašnjih pet miliona KM uloženih vlastitih sredstava) nego je posebna i po vlasniku Ivici Turzi.

Na velikom gradilištu u poduzetničkoj zoni u Orašju niče veliki poslovno-proizvodni objekat te kompanije koji bi trebao ovoga ljeta biti i završen.