Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Američki gigant Coca-Cola preuzima firmu u BiH, dok jedan italijanski modni gigant div fabriku na sjeveru naše zemlje. Bh. kompanije su na sve boljem glasu pa čak 65 njemačkih firmi želi s njima saradnju. Više o svemu pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti ove sedmice kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Boksit najsuspješnija kompanija u RS

Kompanija Boksit Milići najuspješnije je veliko privredno društvo Republike Srpske, saopšteno je na manifestaciji Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske koju je u Banjaluci organizovala Privredna komora RS. Druga nagrada pripala je preduzeću Drvoprodeks Banjaluka, a treća Hemijskoj industriji Destilacija iz Teslića.

  1. Hotel Sarajevo dobio novog vlasnika

Predstavnici Orbis Hotel Group i firme Tareq Hospitality d.o.o., novog vlasnika Hotela Sarajevo, potpisali su u Parizu franšizni ugovor čime će hotel Sarajevo postati dijelom poznatog internacionalnog branda ibis Styles. Enes Kazazić, projekt menadžer novog ibis Styles Sarajevo najavljuje sveobuhvatnu rekonstrukciju i adaptaciju postojećih 69 soba. Planirano je i značajno proširenje hotela i povećanje kapaciteta sa dodatnih 117 soba. Najavljeno je ulaganje od oko 30 miliona KM i otvaranje 25 novih radnih mjesta.

  1. Coca-Coli odobreno preuzimanje bh. firme

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je kompaniji Coca-Cola kupovinu banjalučkog preduzeća MB Impeks. Coca-Cola ovu akviziciju provodi preko svoje kompanije u Srbiji.

  1. Nijemci traže partnere u BiH

Njemačke kompanije, njih 65, zainteresovane su da i ove godine sklapaju partnerstva s preduzećima sa zapadnog Balkana, među kojima su i ona iz BiH. Iz Predstavništva njemačke privrede u BiH saopšteno je da je Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana raspisala novi poziv za konferenciju, koja će biti organizovana u Njemačkoj.

  1. Dvije firme u Konjicu zaposlile 100 ljudi

Preduzeća na području općine Konjic konstantno se suočavaju s problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, što predstavlja jednu od glavnih prepreka ili ograničenja za ispunjavanje razvojnih planova. S tim ciljem implementirani su projekti obuke i zapošljavanja za zanimanja zavarivač i glavanizer u preduzećima DIV d.o.o. Sarajevo – Poslovnica Konjic i SurTec Eurosjaj d.o.o. Konjic. Firme su obučile i zaposlile ukupno 100 ljudi.

Američki div Coca-Cola kupuje kompaniju u BiH

  1. BME Tešanj zapošljava još 50 radnika

Kompanija BME u Tešnju širi proizvodnju nakon što je osigurala nove partnere za svoje proizvode. Zbog toga je kompanija sredinom ovog mjeseca raspisala konkurs za prijem 50 novih radnika.

  1. Međuentitetske investicije daju rezultate

Velike međuentitetske investicije u BiH i dalje su rijetke, ali ono što je dosad realizovano pokazuje se kao pun pogodak. Možda najsvjetliji primjer je investicija firme Lafat komerc iz Kalesije (FBiH) u fabriku radijatora Termal u Loparama (RS). Proizvodnja u ovoj fabrici je pokrenuta lani nakon desetak godina pauze, a investicija je loparsku fabriku spasila od propasti. Do sada je zaposleno 76 radnika a u konačnici cifra će dosegnuti 120 uposlenika.

  1. Arcelor Mittal počeo kapitalni remont zeničke Visoke peći

Kompanija “ArcelorMittal Zenicazapočela je kapitalni remont pogona Visoke peći, koji će trajati do sredine juna ove godine. Riječ je o ukupnoj investiciji od 60 miliona KM, od čega se 50 miliona KM odnosi na remont visoke peći, a 10 miliona KM bit će utrošeno na remontne radove u pogonima Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonice. Ovaj projekt će omogućiti da visoka peć neometano radi još narednih 15-20 godina.

  1. Izvoz iz BiH u Tursku premašio uvoz

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci je premašio izvoz iz Turske u BiH, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministra ekonomije Turske Nihata Zeybekcija.

  1. GRADIŠKA: Sve više investicija u opštini na vratima Evropske unije

Ove godine neki od najvećih svjetskih proizvođača u svojim branšama investiraće u opštinu na vratima Evropske unije. Gradiška je svim investitorima širom otvorila vrata a oni su to prepoznali.

Ovdje se danas proizvodi za cijeli svijet a investitori se nakon godina poslovanja odlučuju za nova ulaganja. U ekspanziji su metalna, drvna i tekstilna industrija. Poljoprivrednici još uvijek čekaju svoju stratešku šansu.

Između ostalog, italijanski modni div Kalcedonija u agroindustrijskoj zoni Nova Topola u Gradiški gradi proizvodni objekat površine 11.000 m2 u kojem će biti zaposleno od 350 do 400 radnika.