Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko ulaže 250 miliona dolara u Vareš, koja bh. kompanija je dobila važan posao u Hrvatskoj, koji domaći investitor ulaže šest miliona KM u Vitezu, gdje je, i to u potpunosti, probijen najduži tunel na autoputu u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose BiznisInfo i Gebrüder Weiss.

10. Vratio se u BiH i pokrenuo proizvodnju: Moja fabrika je jedna od tri u Evropi

Suad Bešlić vratio se prije nekoliko godina u BiH i Njemačke i pokrenuo proizvodnju vatrogasnih vozila. Ovih dana je ispričao o svojim poslovnim počecima u BiH i planovima za budućnost, te kazao da je njegova fabrika jedna od tri ovakve u Evropi.

9. Opština Pale poklonila zemljište porodici Novaka Đokovića

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i otac proslavljenog tenisera Srđan Đoković potpisali su ove sedmice u Istočnom Sarajevu notarski ugovor i time završili proceduru u vezi sa prenosom vlasništva nad zemljištem koje je ova lokalna zajednica poklonila porodici najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića.

– Zahvalni smo porodici Đoković što je prihvatanjem našeg poklona i izraženom željom da na darovanoj parceli na Jahorini izgradi svoj objekat već učinila značajan potez u tom smjeru- naveo je Jugović.

8. Godišnja inflacija u BiH 4,3 posto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u oktobru 2021. godine porasle su za 4,3 posto za godinu dana, dakle u odnosu na oktobar 2020. U posljednjih mjesec dana, dakle u oktobru u odnosu na septembar ove godine, cijene su porasle za 1,6 posto.

7. Broj zaposlenih u FBiH za 7 dana porastao za 848

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 15.11.2021. godine iznosio je 532.925, objavili su iz Poreske uprave FBiH. Ovaj broj veći je za 848 u odnosu na podatak od 08.11.2021. godine kada je broj zaposlenih iznosio 532.077, rečeno je.

6. Sarajevo: Od malog porodičnog biznisa do lanca ugostiteljskih objekata

Nedim Taslaman iz Sarajeva godinama je radio u ugostiteljstvu prije nego što se odlučio pokrenuti vlastiti posao u ovom sektoru. Danas je vlasnik dva prepoznatljiva ugostiteljska objekta od kojih je jedan otvoren u vrijeme krize kakvu ugostitelji ne pamte.

Za BiznisInfo Taslaman govori o tome kako je započeo biznis, ko mu je bio podrška i šta je u njegovom poslu najvažnije te najavljuje otvaranje još jednog objekta.

5. Ulaganje od 40 miliona eura: Brčko bi moglo postati regionalni logistički centar

Odjeljenje za privredni razvoj Brčko distrikta BiH bilo je domaćin sastanka predstavnika željeznica Federacije BiH, Republike Srpske, željeznica Hrvatske, te predstavnika Luke Brčko, internacionalne logističke kompanije BELISAR i svjetske brodarske kompanije CMA-CGM.

Tema sastanka bila je elektrifikacija pruge od Tuzle do Vinkovaca, preko Brčkog, kao i logističke mogućnosti Brčkog. Prema procjenama o vrijednosti investicije za elektrifikaciju pruge od 115 km, potrebno je nešto više od 40 miliona eura.

4. Sarajevska kompanija dobila važan posao na državnoj cesti na Pelješcu

Domaća kompanija BS Telecom Solutions dobila je vrijedan posao izrade i implementacije softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na novoizgrađenim dionicama državne ceste na Pelješcu u Hrvatskoj.

Ugovor predviđa implementaciju saobraćajno informacionog sistema i video sistema na otvorenoj trasi, dva tunela (Kamenice L=499 m, Debeli brijeg L= 2467) te izgradnja centra kontrole saobraćaja Zaradeže.

U centru je predviđeno da se izvrši integracija svih instaliranih podisistem na ovoj kao i na ostalim dionicama ovog projekta, uključujući i Pelješki most. Ovaj dio autoceste na Pelješcu ukupne dužine 14 kilometara gradi austrijska kompanija STRABAG. Investitor su Hrvatske ceste.

3. Prodao porodičnu firmu, pa odlučio investirati 6 miliona KM u Vitez

Biznismen iz Viteza Mario Vujević gradi veliki tržni centar u svom gradu. Radovi na izgradnji krenuli su prije oko pola godine a otvaranje se očekuje u prvom dijelu 2022.

Posao će u novom preduzeću dobiti oko 50 radnika, a kasije i više. Uključujući i ostale radnje koje će biti u centru, posao će dobiti oko 100 radnika.

Kada radovi budu gotovi investicija će biti vrijedna oko 6 miliona KM, a posebna važnost ogleda se u tome što su radove izvodile domaće firme.

2. Kompletno probijen tunel Zenica, put do Žepča kraći za pet kilometara

Na poddionici Ponirak – Vraca danas je završen iskop i lijeve tunelske cijevi, čime je tunel Zenica kompletno probijen. Proboj tunela odvijao se 24 sata dnevno, u tri smjene. Prosječno dnevno napredovanje bilo je od 5 do 6 metara, a iskopano je ukupno 630.000 prostornih metara materijala.

Tunel Zenica ukupne dužine je 3360 metara i predstavlja trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5c u Bosni i Hercegovini.

1. Adriatics Metals uložit će još 250 miliona dolara u Varešu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s predstavnicima kompanije Adriatic Metals na čelu sa šefom korporativnih poslova Dominicom Robertsom.

Ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u metalsku industriju Bosne i Hercegovine do sada, a bh. podružnica kompanije Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu.

Prema riječima Robertsa, ova kompanije je u rudnik u Varešu uložila preko 100 miliona dolara, a zahvaljujući uspješnoj saradnji s Vladom Federacije BiH u narednih 18 mjeseci planirana su ulaganja u iznosu od 250 miliona dolara za dovršetak modernizacije rudnika.