Stigla zvanična potvrda: Cijene hrane otišle u nebo

0

U posljednje vrijeme primjetan je veliki rast cijena namirnica u Federaciji BiH. Danas je stigla i potvrda o tome u kojoj mjeri je sve spokupjelo u našoj zemlji, a naročito hrana.

Prema danas objavljenim podacima, potrošačke cijene u oktobru 2021. godine, porasle su za 4,3 posto za godinu dana, dakle u odnosu na oktobar 2020.

Osim toga, možemo kazati da inflacija ubrzava, jer su za samo mjesec dana, dakle u oktobru u odnosu na septembar ove godine, cijene porasle za 1,6 posto, piše BiznisInfo.

Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste rast cijena hrane. Naime, hrana je u oktobru ove godine bila skuplja za čak 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

Upravo je rast cijena hrane ono što najviše pogađa najveći sloj društva, naročito onaj koji živi bliže liniji siromaštva. Rast cijena hrane u odnosu na septembar ove godine je 1,6 posto, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Ukoliko se ova tendencija nastavi, sigurno je da će veliki broj stanovnika biti ugrožen. Bezalkoholna pića su poskupjela za 4,2 posto dok su odjeća i obuća pojeftinile za 9,2 posto.

Cijena prevoza za godinu dana su skočile za čak 12,5 posto. 

Pritom treba naglasiti da su se poskupljenja nastavila i u novembru, možda čak i u većem obimu, pa nema sumnje da će naredni izvještaj biti još nepovoljniji.

Indeks potrošačkih cijena predstavlja mjeru promjena cijena proizvoda i usluga koje rezidentna domaćinstva kupuju radi zadovoljenja svojih ličnih potreba.