Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko stoji iz novog telekom operatera u BiH, gdje se gradi fabrika namjenske industrije, koji trgovinski lanac ulazi na tržište BiH, u kojoj bh. opštini arapski investitori ulažu desetine miliona eura… 

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. U Madiju instalirana najveća solarna elektrana u BiH za vlastite potrebe

Kompanija Madi jedan je od korisnika projekta EU4AGRI, putem kojeg je osigurano 50 posto bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije da se na tri proizvodne zgrade instalira najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Elektrana će se koristiti za vlastite potrebe. Instalacija BISOL solarnih panela realizirana je na površini od oko 5.500 m2. Kapacitet ukupne godišnje proizvodnje je 1.147 MWh što omogućava samoodrživost u snadbijevanju električnom energijom.

9. Leško BH: Još jedna uspješna poslovna priča iz Tešnja

Direktor TRA Agencije Ismar Alagić i saradnici posjetili su firmu Leško BH koja predstavlja novu stranu investiciju na području općine Tešanj u segmentu proizvodnje mašinskih konstrukcija i prikolica za tržište Evropske unije. Ova firma je za manje od 6 mjeseci realizovala cjelokupan plan proizvodnje za 2021. godinu i očekuje realizaciju plana proizvodnje od 262,5 posto na kraju 2021. godine.

Leško BH je pravi primjer firme koja cjelokupni proizvodni program plasira na inostrano tržite i predstavlja 100 posto izvozno orijentisanu firmu koja u vlastite tehnološke procese uvodi procese inovativnosti i digitalizacije.

8. Aerodrom u Tuzli širi kapacitete, gradi se novi gejt

U cilju proširenja kapaciteta i povećanja broja putnika Međuanarodni aerodrom Tuzla je  11. novembra raspisao tender za izgradnju trećeg izlaznog gejta. Urađen je idejni projekat za izgradnju novog parkinga sa oko 300 parking mjesta, a u planu su i drugi projekti.

Imajući u vidu da prostor sjeveroistočne Bosne ima preko milion stanovnika i ubjedljivo najrazvijeniju industriju u zemlji, plan razvoja JP Međuanrodni aerodrom Tuzla je udvostručiti broj putnika iduće godine, a godinu dana kasnije preći brojku od milion putnika.

7. U Banjaluci će biti izgrađena fabrika namjenske industrije

Tehnički remont Bratunac će u Banjaluci ili njenoj okolini u narednih 12 mjeseci izgraditi fabriku. Potvrdio je ovo Slaven Ristić, direktor ove kompanije iz oblasti namjenske industrije. On je naglasio da bi izgradnja trebalo da počne u naredna tri mjeseca i da će fabrika u početku zapošljavati između 200 i 300 ljudi, a da su u planu i proširenja proizvodnje.

6. Podrška arapskoj investiciji vrijednoj desetine miliona eura

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš gradi turističko-rekreacioni kompleks. S menadžerom kompanije “Dar al Arkan” Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije “Realengineering Sarajevo” Emirom Ferovićem razgovarali su premijer ZDK i resorni ministri.

Arapski investitor otkupio je zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima. Investicija je vrijedna desetine miliona eura.

5. Ekonomski uzlet gradića na sjeverozapadu BiH

Gotovo da nema općine u Bosni i Hercegovini iz koje mladi ljudi ne odlaze. Razloga za napuštanje je mnogo, a glavni je nemogućnost zapošljavanja. 

Pozitivan primjer kako zadržati svoje, ali i privući nove radnike je Općina Bosanska Krupa koja je prodala skoro sve parcele u jednoj poslovnoj zoni, a gdje radi skoro 700 radnika.

4. Modernizacija osvaja globalno tržište: Od nadstrešnice s pet radnika do prometa od 50 miliona KM

Firma Modernizacija, specijalizirana za upravljanje metalnim otpadom, posljednjih godina postala je lider u ovoj branši na bh. tržištu. Ova firma je za kratko vrijeme pored evropskog tržišta počela širenje poslovanja i na azijske zemlje.

3. Financial Times: Ulaganja britanskog Adriatic Metalsa su najveća strana investicija u BiH

Britanska kompanija Adriatic Metals čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, pokrenula je na londonskoj berzi najveću prodaju dionica ove godine.

Ugledni Financial Times, naime, piše kako ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njene nezavisnosti ranih 1990-ih godina prošloga stoljeća.

2. Ruski maloprodajni lanac registrovao firmu u BiH, ulazi na tržište

Općinski sud u Sarajevu registrirao je društvo s ograničenom odgovornošću za promet i usluge „Eksperttorg“, u okviru kojeg će poslovati ruski trgovački lanac MERE koji ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Naime, kompanija „Express Consulting“ zastupa trgovački lanac MERE u BiH, a inače radi se o agenciji koja se, između ostalog, bavi i dovođenjem stranih investicija u našu državu.

1. Evo ko stoji iza novog telekom operatera koji je počeo s radom u BiH

Novi telekom operater – Novotel, ove sedmice je zvanično objavio da počinje s radom u Bosni i Hercegovini. Kompanija je ujedno započela agresivnu marketinšku kampanju u bh. medijima, ističući kao svoje prednosti znatno niže cijene u odnosu na konkurente.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije za BiznisInfo je potvrđeno da kompanija ispunila sve uslove. Istražili smo ko stoji iza ove kompanije.