Još jedna uspješna priča iz Tešnja: Počeli s radom u februaru, plan proizvodnje dvostruko će premašiti

0

Direktor TRA Agencije Ismar Alagić i saradnici posjetili su firmu Leško BH koja predstavlja novu stranu investiciju na području općine Tešanj u segmentu proizvodnje mašinskih konstrukcija i prikolica za tržište Evropske unije.

Ova firma je za manje od 6 mjeseci realizovala cjelokupan plan proizvodnje za 2021. godinu i očekuje realizaciju plana proizvodnje od 262,5% na kraju 2021. godine.

Leško BH je pravi primjer firme koja cjelokupni proizvodni program plasira na inostrano tržite i predstavlja 100% izvozno orijentisanu firmu koja u vlastite tehnološke procese uvodi procese inovativnosti i digitalizacije.

Tokom posjete predstavljeni su planovi za 2022. godine u cilju proširenja proizvodnje, uvođenja novih kupaca sa područja Evropske unije i tehnološkog proširenja u proizvodnji u smislu uvođenja novih tehnoloških procesa koji bi zaokružili proces proizvodnje poluprikolica.

Novi proizvodi

Kako je rečeno nakon sastanka, očekuje se uvođenje velikog broja novih proizvoda, a veoma je dobrodošla pomoć i podrška TRA Agencije za razvoj općine Tešanj u segmentu obuke radne snage, inžinjerskog kadra i usklađivanja odrednica sistema upravljanja kvalitetom.

Rukovodilac firme Emir Halep zahvalio je predstavnicima TRA Agenciji na dosadašnjoj pomoći i ranije provedenim aktivnostima, uz napomenu da od februara 2021. godine od kada djeluje firma na području općine Tešanj, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je jedina institucija koja je posjetila firmu i ponudila pomoć u različitim segmentima, od kojih su obuka radne snage i tehnološko unapređenje najvažnija područja za firmu Leško BH u narednom periodu.

Razgovarali smo o programima obuke iz područja 3D-CAD aplikacija, tehnologija završnih obrada i tehnika spajanja, kao i usklađivanjem poslovnih procesa sa zahtjevima kupaca i odrednicama međunarodnih standarda kvaliteta. Dogovorena je stalna razmjena informacija i planiranje zajedničkih aktivnosti za naredni period – kazao je Ismar Alagić.

Emir Halep, rukovodilac firme Leško BH je kazao kako su sa direktorom  Agencije za razvoj općine Tešanj u kontaktu iz perioda prije realizacije investicije.

– Posebno su nam bile korisne informacije iz djelokruga rada Agencije koje su nam pomogle da se naša poslovna ideja razvija na uspješan način. Očekujemo u narednom periodu da razvijamo našu saradnju, a pomoć TRA Agencije za razvoj općine Tešanj je svakako dobrodošla i poželjna – kazao je Halep.