U Banjaluci će biti izgrađena fabrika namjenske industrije

0

Tehnički remont Bratunac će u Banjaluci ili njenoj okolini u narednih 12 mjeseci izgraditi fabriku. Potvrdio je ovo za “Nezavisne novine” Slaven Ristić, direktor ove kompanije iz oblasti namjenske industrije.

On je naglasio da bi izgradnja trebalo da počne u naredna tri mjeseca i da će fabrika u početku zapošljavati između 200 i 300 ljudi, a da su u planu i proširenja proizvodnje.

– Ovo je ujedno i dobra poruka da se otvaraju fabrike i radna mjesta jer bez proizvodnje i dodane vrijednosti koja se u njima stvara nema ni jake države – zaključio je on.

Prvu informaciju o izgradnji ove fabrike u ponedjeljak je dao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je na sajmu naoružanja u Beogradu istakao da će RS pomoći svoju namjensku industriju.

Dodik je rekao da će za razvoj namjenske industrije u RS biti potrebna pomoć države, što će, kako je naglasio, RS i učiniti jer želi da razvija svoju namjensku industriju.

– Danas su proizvodnja i promet naoružanja očigledno u snažnom porastu, što govori o tome da je osjećaj nestabilnosti u značajnom dijelu svijeta visok, što produkuje zahtjeve za novim borbenim sredstvima, oružjem i municijom – rekao je Dodik.

Na ovom sajmu bijeljinski “Orao” i Tehnički remont Bratunac predstavili su svoje proizvode. “Orao” je promovisao remontovani motor vajper, koji se ugrađuje u avion super galeb G4, dok je TRB predstavio multifunkcionalno oklopno vozilo despot, poluautomatski pištolj RS devet vampir, upaljače za vojnu namjenu i niz drugih proizvoda i usluga.