Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja njemačka kompanija je otvorila proizvodni pogon u BiH, ko je preuzeo bh. firmu Bamcard, koji svjetski lanac restorna dolazi u BiH, gdje je otvoreno 10 kilometara autoputa…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Tvornica povrća kod Mostara imat će 60 posto veći kapacitet

Proces izgradnje prehrambene tvornice u Kruševu pored Mostara koja će unijeti nove perspektive u poljoprivrednu proizvodnju, naročito paradjza i paprike, ovih dana ušao je u novu fazu.

Uvidom u stanje na terenu vidljivo je kako se obavlja niz građevinskih radova na kapitalnom objektu koji bi iduće godine trebao prerađivati poljoprivredne proizvode s nekoliko hercegovačkih kraških polja.

Marinada Mostar nastavlja s izgradnjom prehrambene tvornice s čak 60 posto većim produktivnim kapacitetom nego što je bilo planirano početkom 2020. godine.

9. Vijeće ministara usvojilo odluku o privremenom finansiranju

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno je donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine.

Odluka je usvojena u iznosu 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Ovom odlukom je omogućena isplata primanja uposlenika državnih institucija.

8. Neoplanta otvara fabriku kod Bosanske Gradiške

Poslovna zona u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške, prema svemu sudeći, bit će mjesto gdje će investirati novosadska kompanija Neoplanta. Ova informacija je potvrđena na konferenciji Investicioni potencijali RS u Beogradu.

Delegacija Gradiške s gradonačelnikom Zoranom Adžićem na čelu, u Beogradu je privrednicima iz Srbije predstavila poslovnu zonu u Novoj Topoli koja je ocijenjena jednom od najopremljenijih privrednih zona u BiH.

7. Kompaniji Nerken koncesija za izvorište Rakovac u Maglaju

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić i direktor privrednog društva Nerken Maglaj Nerman Džonlić potpisali su ugovor o koncesiji za crpljenje, zahvatanje i flaširanje izvorske vode sa izvorišta “Rakovac” u mjestu Donji Rakovac, općina Maglaj.

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina u količini od 0,05 litara vode po sekundi.

6. Propala važna investicija za Gradačac, raskinut ugovor s Belamionixom

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo sporazum o raskidu ugovora između Grada Gradačac i kompanije Belamionix o prodaji i zajedničkoj izgradnji gradske garaže i tržnog centra.

Grad Gradačac se obavezuje da će izvršiti povrat uplaćenih sredstava 1.059.000 KM Belamionixu u roku od 6 mjeseci od potpisivanja sporazuma. Raskid ugovora zatražila je kompanija Belamionix jer je utvrdila da bi osiguranje jame, odnosno gradilišta dovelo do ogromnih troškova koji znatno poskupljuju investiciju.

5. Kompanija “Krupa Kabine” širi kapacitete

Kompanija “Krupa kabine” upošljava oko 350 radnika, što je povećanje broja uposlenih u odnosu na početak ove godine, a kako kažu iz ove firme postoji potreba za dodatnim angažmanom.

Informacija koja posebno raduje jeste da “Krupa Kabine” planiraju modernizaciju postojećeg pogona kao i proširenje trenutnih kapaciteta firme čime bi se stvorile nove prilike za mlade ljude i otvorila nova radna mjesta.

4. KFC otvara svoj prvi restoran u Sarajevu

Američki lanac brze hrane KFC (Kentucky Fried Chicken) na proljeće naredne godine trebao bi otvoriti svoj prvi restoran u BiH, tačnije u Sarajevu. Kompanija TASTRA Sarajevo kao ekskluzivni nosilac franšize za BiH planira otvaranja KFC restorana u više gradova širom BiH.

Kentucky Fried Chicken (KFC) je američki lanac restorana brze hrane sa sjedištem u Louisvilleu koji se specijalizirao za prženu piletinu i riječ je o drugom najvećem svjetskom lancu restorana na svijetu, nakon McDonald'sa.

3. Qenta Technologies kupio sarajevski Bamcard za 3 miliona KM

Qenta Technologies Group S.ar.l. preuzeo je većinski udio u bh. kompaniji Bamcard koja se bavi kartičnim poslovanjem.

Kompanija je preuzela oko 70 posto dionica Bamcarda koje su bile u vlasništvu ASA Financea, za oko 3 miliona maraka. Sjedište Qenta Technologies Group je u Luksemburgu.

2. Njemačka investicija u BiH: Zaposleno 50 radnika

Presijecanjem vrpce, načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović i prvi čovjek njemačkog grada Bad Homburga, Alexander Hetjes, u srijedu su otvorili novu zgradu Ringspanna, korporacije koja ima sjedišta širom svijeta. Od sada su prisutni i u Bosanskoj Krupi.

S novim mašinama, novim prostorom za proizvodnju i montažu, Ringspann Bosanska Krupa, u novoj proizvodnoj hali zapošljava oko 50 radnika.

1. Svečano otvoreni granični prelaz i most Svilaj, kao i 10 kilometara autoputa

Ove sedmice svečano je otvoren međunarodni granični prelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja, zajednička investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara.

Granični prelaz je povezan s 10,5 kilometara autoceste Svilaj – Odžak dio Koridora 5C koja još od 2017. godine čeka na početak korištenja, a koja je također puštena u promet ove sedmice.