Propala investicija u Gradačcu, raskinut ugovor

0

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo sporazum o raskidu ugovora između Grada Gradačac i kompanije Belamionix d.o.o. o prodaji i zajedničkoj izgradnji gradske garaže i tržnog centra.

Grad Gradačac se obavezuje da će izvršiti povrat uplaćenih sredstava 1.059.000 KM Belamionixu u roku od 6 mjeseci od potpisivanja sporazuma.

Raskid ugovora zatražila je kompanija Belamionix jer je utvrdila da bi osiguranje jame, odnosno gradilišta dovelo do ogromnih troškova koji znatno poskupljuju investiciju.

Također je utvrđeno da izgradnja dvije podzemne garaže i temelja nije izvodiva zbog kvaliteta zemljišta i ogromnih troškova.

Iako je postojao plan da se izmjeni projekat i potpiše aneks ugovora, od toga se odustalo i ugovor je na kraju raskinut.  

Podsjetimo, na ovoj lokaciji, na kojoj su pripremni radovi bili već počeli, bila ja planirana izgradnja moderna gradska garaža sa preko 250 parking mjesta, kao i tržni centar sa nizom sadržaja kao što su supermarket, caffe, restoran, pijaca, sajam i drugi poslovni prostori.

D. Sinanović