KFC otvara svoj prvi restoran u Sarajevu

0

Američki lanac brze hrane KFC (Kentucky Fried Chicken) na proljeće naredne godine otvara svoj prvi restoran u BiH, tačnije u Sarajevu, saznaje portal Klix.ba.

Kompanija TASTRA Sarajevo kao ekskluzivni nosilac franšize za BiH planira otvaranja KFC restorana u više gradova širom BiH.

Trenutno nekoliko tržnih centara iz Sarajeva izražava zainteresovanost za otvaranje KFC restorana u njihovim objektima.

Kentucky Fried Chicken (KFC) je američki lanac restorana brze hrane sa sjedištem u Louisvilleu koji se specijalizirao za prženu piletinu i riječ je o drugom najvećem svjetskom lancu restorana na svijetu, nakon McDonald'sa.

Prema podacima iz 2019. godine, KFC ima svoje restorane na više od 22 hiljade lokacija u 150 zemalja svijeta.

Lanac je podružnica Yum! Branda, poznate restoranske kompanije koja također posjeduje Pizza Hut, Taco Bell i WingStreet restorane.

KFC je osnovao pukovnik Harland Sanders, poduzetnik koji je počeo prodavati prženu piletinu iz svog restorana uz cestu u Corbinu u državi Kentucky za vrijeme Velike depresije.

KFC je bio jedan od prvih američkih lanaca brze hrane koji se proširio na međunarodnom nivou, otvorivši prodajna mjesta u Kanadi, Velikoj Britaniji, Meksiku i Jamajci sredinom 1960-ih godina.

Do 1963. godine bilo je 600 KFC restorana, što je kompaniju učinilo najvećim pogonom brze hrane u Sjedinjenim Američkim Državama. KFC je popularizirao piletinu u industriji brze hrane, diverzificirajući tržište osporavajući dominaciju hamburgera, piše Klix.