Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji kineski div želi investirati u BiH, ko će projektovati Aerodrom u Trebinju, koliko novca MMF šalje BiH, zašto je ugrožena izgradnja Bloka 7, ko investira u Doboju, Prijedoru, Nevesinju…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Na vodu iz uvoza potrošeno 66 miliona KM

Za “naftu 21. vijeka”, kako mnogi nazivaju vodu, BiH je za pet mjeseci ove godine iskeširala oko 66 miliona maraka, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost vode koja je plasirana na inostrana tržišta.

Iako istraživanja pokazuju da je BiH sa 9.460 metara kubnih pitke vode po glavi stanovnika prva u regionu, a sedma u Evropi kada je riječ o izvorima pitke vode, enormne količine se uvoze iz godine u godinu.

9. Odabran projektant Aerodroma Trebinje

Banjalučki Institut za građevinarstvo IG radiće plansku i projektno-tehničku dokumentaciju Aerodroma Trebinje, stoji u odluci Aerodroma Srbije.

Posao je nakon spovedene tenderske procedure, dodijeljen ovoj firmi, a vrednost ugovora je nešto viša od 68 miliona dinara (oko 581.000 eura).

8. Radovi na Prvoj transverzali obustavljeni do daljnjeg

Radovi na Prvoj transverzali u Sarajevu, jednoj od najvažnijih saobraćajnica, obustavljeni su do daljnjeg. Razlog tome su neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Radi se o razvojnom i saobraćajnom projektu vrijednom više od 300 miliona KM, kojim bi, između ostalog, bio riješen problem saobraćajnih gužvi u glavnom gradu.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi u izgradnji Prve transverzale odnose se na zemljište koje je u posjedu Željeznica Federacije BiH. Postupak u rješavanju ovih imovinsko-pravnih odnosa, kako su nam kazali iz Općine Novo Sarajevo je u toku.

7. Krajem avgusta 300 miliona eura MMF-a za oporavak BiH

BiH bi krajem avgusta mogla da dobije vrijedan finansijski paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 300 miliona eura, namijenjenih za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke vakcina, najavo je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

Džuel je naveo da su ta sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija Covida-19.

6. Brašno iz mlinova “Novog Žitoprometa” krajem juna

Semberske ratare raduje ponovno pokretanje rada prehrambenog giganta, a prve količine brašna iz mlinova “Novog Žitoprometa” očekuju se uskoro.

– Očekujemo da krajem juna počnemo sa mljevenjem pšenice i sa proizvodnjom brašna u najvećem mlinsko-prerađivačkom kapacitetu u Semberiji u ‘Novom Žitoprometu’ – rekao je Dušan Tomić, šef proizvodnje u ovoj fabrici.

Prema njegovim riječima fabrika se trenutno nalazi u velikom remontu. Podsjetimo, kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća.

5. Upitna realizacija Bloka 7 TE Tuzla, Kinezi traže izmjene ugovra

Od megaprojekta izgradnje novog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvjerovatnije, neće biti ništa. Naime, Vlada FBiH obaviještena je od Uprave i Nadzornog odbora „Elektroprivrede BiH“ o tome da kineski konzorcij „Gezhouba“ traži izmjenu davno potpisanog ugovora, što nije moguće, jer ga je usvojila Vlada FBiH, saglasnost je dao i Parlament FBiH, kao i Vijeće ministara BiH.

Dakle, promjena bilo kojeg detalja ugovora podrazumijevala bi ponovni proces pregovaranja i ponovno odobrenje od navedenih institucija.

4. Slovenačka firma koja ima 12 fabrika u nekoliko zemalja razmatra proširenje proizvodnje u Prijedoru

U Prijedoru je boravila delegacija slovenačke firme Cablex na čelu sa predsjednikom Uprave Borisom Debelakom i direktorom Cablexa BH Radovanom Popovićem čije sjedište je u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je izjavio da su pored obilaska pogona u Industrijskoj zoni Celpak, vođeni razgovori u Gradskoj upravi o poslovanju ove slovenačke firme koja trenutno zapošljava 46 radnika, ali i o mogućnosti proširenja proizvodnje.

Slovenačka kompanija bavi se proizvodnjom i prodajom kablovske konfekcije, ima 12 fabrika u više zemalja svijeta.

3. Fabrika “Mraz” otvara pogon u Nevesinju: Za mjesec dana posao za 60 radnika

Kompanija tekstila “Mraz” sa sjedištem u Palama za mjesec dana trebalo bi da otvori proizvodni pogon u Nevesinju, koji bi zapošljavao od 120 do 150 radnika, pri čemu će imati podršku opštine Nevesinje.

– Opština Nevesinje i kompanija “Mraz” iz Pala, koja je nedavno kupilo nevesinjsku fabriku tekstila “Klaudia”, potpisat će u skorije vrijeme memorandum o poslovnoj saradnji – rekao je Milenko Avdalović, načelnik ove opštine.

Ova fabrika bi za mjesec dana trebalo da otvori novi proizvodni pogon i u prvoj fazi bi bilo zaposleno 60, pa u nekoliko faza po 30 radnika, što bi ukupno bilo 150 radnika, kazao je Avdalović.

2. Najveća cinkaona u BiH ulaže u proizvodnju 12 miliona KM

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac u četvrtak je u Rudanki kod Doboja posjetio najveću cinkaonu u BiH “Dobojineks”. U ovoj cinkaoni bit će zaposleno 150 radnika, a u pokretanje kompletne proizvodnje bit će uloženo 12.000.000 KM, najavljeno je tokom sastanka.

1. Kineski div želi otvoriti pogon na sjeveru BiH i zaposliti 100 ljudi

Predstavnici kineske kompanije “Healthcare Europe”, jednog od najvećih proizvođača asortimana od memorijske pjene, predstavili su namjeru za otvaranje pogona u BiH, te kazli da im je Derventa u fokusu interesovanja zbog povoljnih uslova poslovanja.

– Želimo da ovdje otvorimo kompaniju koja bi proizvodila madrace, nadmadrace i jastuke od memorijske pjene, a koji bi bili namijenjeni inostranom tržištu. Vrijednost izvoza na mjesečnom nivou bila bi od tri do četiri miliona eura, a u pogonu bi, za početak, bilo zaposleno oko stotinu radnika – rekao je Cjao Đun, direktor kompanije.