Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja domaća kompanija je krenula s izvozom u Evropu, a koja je plasirala prve količine robe na iračko tržište, ko je otvorio avio-bazu u Sarajevu a koji bh. gigant je zabilježio rekordne poslovne rezultate…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Frutti Funghi poslao svoj prvi šleper u Evropu

 “Frutti Funghi” iz Visoko, lider, na regionalnom tržištu otkupa i prodaje jestivog divljeg raslinja, započinje i otkup ljekovitog bilja.

Kompanija je ove sezone započela otkup srijemoša koji suši na savremenim sušarama, a ove sedmice je otišao prvi šleper izvoza za tržište Evropske unije.

9. Počela izgradnja nove zgrade na Skenderiji

Srušena je zgrada bivšeg hotela Gaj na Skenderiji, gdje je u toku uklanjanje postojeće građevine zbog pripreme gradilišta. Iz Općine Centar kažu da je za uklanjanje izdato pravosnažno odobrenje nadležne općinske Službe za urbanizam i zaštitu okoliša.

Investitor radova na izgradnji nove zgrade, prekoputa sjedišta Delegacije EU u BiH, je firma “Trust Invest” d.o.o. Sarajevo.

8. Izabrana najuspješnija preduzeća u Republici Srpskoj

Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice najuspješnije je veliko privredno društvo i ukupni pobjednik Izbora najuspješnijih u privredi Republike Srpske, koji je ove sedmice 17. put organizovala Privredna komora RS.

Priznanje ovom privrednom društvu uručio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Pogledajte spisak i ostalih nagrađenih kompanija.

7. Bosnalijek širi poslovanje na Bliskom istoku: Započeo izvoz u Irak

Kompanija Bosnalijek Sarajevo uspješno je realizirala prvi izvoz svojih lijekova u Irak, jedno od najvećih tržišta na Bliskom istoku. Vrijednost prvih isporuka prelazi iznos od pola miliona KM, a u saradnji sa partnerima iz Iraka dogovoren je nastavak registracije i novih proizvoda što će osigurati dodatni obim, ali i vrijednost izvoza u narednom periodu.

6. Hercegovački div pomjera granice: Još jedna rekordna godina za Violetu

Hercegovački div Violeta iz Gruda u prethodnoj, pandemijskoj godini ostvarila je najbolji rezultat od svog osnivanja, saznaje BiznisInfo.

Kompanija je lani ostvarila ukupne prihode od oko 274 miliona KM, što je rekord za ovu kompaniju. Čista zarada, odnosno neto dobit također je ostvarena u rekordnom iznosu od oko 36,5 miliona maraka.

5. Još dvije firme grade proizvodne pogone u Prijedoru

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović potpisao je sa dvije firme ugovore o kupoprodaji nepokretnosti u vlasništvu Grada Prijedora. Ugovori će omogućiti ovim kompanijama da grade nove proizvodne pogone.

Riječ je o firmi Neomet Montaža iz Prijedora čija je osnovna djelatnost montaža tehnološke opreme i tehnoloških cjevovoda u prehrambenoj industriji, energetskih postrojenja i cjevovoda, te izrada i montaža čeličnih konstrukcija.

Drugi ugovor je potpisan sa preduzećem Končary Prijedor iz oblasti građevinarstva, specijaliziranom za radove u niskogradnji.

4. BiH dobila još 7,2 kilometra autoputa

Asfaltiranjem odmorišta Rotimski potok u potpunosti je završena poddionica Buna – Počitelj, čime je BiH dobila nova 7,2 kilometra autoceste na Koridoru 5C. Dio je to dio dionice autoceste Mostar jug – Počitelj, na kojoj su radovi, nakon niza peripetija, otpočeli koncem 2018. godine.

Trasa ovog dijela autoputa položena je bez presijecanja gušće naseljenih područja i praktično prolazi iznad kanjona Neretve, u blizini nekoliko naseljenih mjesta, a završava se neposredno ispod petlje Počitelj.

3. Izvoz iz BiH u aprilu veći za čak 60 posto nego lani

U period januar-april 2021. godine izvoz iz Bosne i Hercegovine je iznosio 4 milijarde i 178 miliona KM, što je za 25,7 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine. Istovremeno, uvoz je iznosio 6 milijardi i 100 miliona KM, što je za 12,5 posto više nego u istom periodu lani. 

U aprilu 2021. je izvoz iz BiH bio milijardu i 113 miliona što je čak 60 posto više u odnosu na april prošle godine. Inače, u aprilu prošle godine je izvoz dotakao najnižni iznos zbog krize izazvane pandemijom i iznosio je svega 696 miliona maraka.

2. Wizz Air otvorio svoju bazu u Sarajevu

Wizz Air je ove sedmice otvorio svoju bazu u Sarajevu stacionirajući svoj avion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i pokrećući prve dvije od devet novih linija.

Sarajevski aerodrom postaje time druga baza Wizz Aira u Bosni i Hercegovini nakon Tuzle i četvrta u bivšoj Jugoslaviji. Svi novi letovi predviđeni su za destinacije do kojih se iz Sarajeva nije saobraćalo te će značajno poboljšati povezanost Sarajeva.

1. Međuentitetska saradnja i investicije omogućavaju egzistenciju hiljadama radnika

U sjeni turbulentnih političkih odnosa u Bosni i Hercegovini odvija se ekonomska saradnja kompanija i radnika iz dva entiteta. Ona se ogleda u privlačenju radnika koji nerijetko prelaze entitetsku liniju od svog doma do radnog mjesta, potom akvizicijama (preuzimanjima) i investicijama na području drugog entiteta, a njeni akteri uglavnom imaju samo pozitivna iskustva.

Iako se ova saradnja često odvija daleko od očiju šire javnosti i medija, ona omogućava egzistenciju hiljadama radnika i članova njihovih porodica, te pruža dodatne mogućnosti za razvoj kompanija.