Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Kojih 10 kompanija je imalo najveće prihode u 2020. u FBiH, koja bh. kompanija je kupila još jednu firmu u Srbiji, ko je kupio dio imovine TRZ Hadžići, koja kompanija počinje letove iz Tuzle za Njemačku…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Radovi na mostu Vranduk uveliko napreduju

Radovi na mostu Vranduk kod Zenice uveliko napreduju. Riječ je o mostu koji se gradi u sklopu poddionice Vranduk – Ponirak, objavljeno je iz Autocesta FBiH.

Prema postojećoj dinamici, spajanje lijeve strane mosta Vranduk očekuje se početkom jula, dok spajanje desne strane mosta predviđa nešto ranije tj. u prvoj polovini juna. Na fotografijama pogledajte kako trenutno izgleda gradilište na ovoj dionici.

9. Regija će ovo ljeto imati rekordnu povezanost s SAD-om

Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina ove će se ljetne sezone moći pohvaliti direktnim letovima za Sjedinjene Države. Dok Air Serbia tokom cijele godine ima letove između Beograda i njujorškog aerodroma JFK od sredine 2016. godine, Delta i United Airlines trebali bi ući na hrvatsko tržište sezonskim letovima s aerodroma u New Yorku i Newarka za Dubrovnik.

Očekuje se da će ovo pojačati i start-up Pragusa.One koji ima za cilj da započne letove iz primorskog hrvatskog grada za Newark i Los Angeles sljedećeg mjeseca.

I sarajevski aerodrom pregovara sa američkim prevoznikom Eastern Airlines o letovima iz Čikaga.

8. Vodeći evropski prevoznik uvodi letove iz Tuzle

Niskotarifni prijevoznik Ryanair započet će s letovima ove godine iz Tuzle, što je njegovo drugo odredište u Bosni i Hercegovini nakon Banja Luke.

Jedan od najvećih prevoznika u Evropi će započeti dva sedmična leta iz dva njemačka grada, odnosno iz Weezea i Baden Badena za Tuzlu počevši od 2. odnosno 4. septembra.

Irski gigant Ryanair će postati drugi niskotarifni prijevoznik koji će opsluživati Tuzlu nakon mađarskog Wizz Aira, koji ima bazu u gradu.

7. KM Trade kupio nekrenine TRZ Hadžići                    

Kompanija KM Trade iz Visokog kupila je nekretnine, odnosno zemljište i objekat koji su bili u vlasništvu Tehničkog remontnog zavoda (TRZ) Hadžići koji posluje u sklopu namjenske, odnosno vojne industrije Federcije BiH. 

Kupoprodajni ugovor o prodaji “Poslovne zgrade u privredi 1 i ostalo neplodno zemljište” u ukupnoj površini od 5.780 m², potpisan je u ponedjeljak. U skladu sa navedenim ugovorom kupoprodajna cijena je 845.000 KM.

6. Proizvođač obuće “Dermal” otvara još jedan proizvodni pogon

Fabrika obuće ”Dermal” pustit će 1. jula u funkciju novu prozvodnu halu od 2.500 kvadrata u Kotor Varošu u kojoj će biti zaposleno 120 novih radnika.

– U novoj hali, čija izgradnja je u toku, nalazit će se pogon za montažu gornjih dijelova obuće – izjavio je Radenko Bubić, vlasnik i direktor ”Dermala”.

On je istakao da je ta uspješna kotorvaroška firma ugovorila sa austrijskim modnim brendom ”Paul Green” da se u novoj proizvodnoj hali dnevno proizvodi 2.000 pari modne i sportske ženske obuće.

5. Investicija od 34 miliona KM: Federacija obnavlja naftne terminale

Preduzeće Operator – Terminali Federacije (OTF) raspisalo je velike tendere za obnovu i ponovno puštanje u pogon naftnih terminala u Blažuju kraj Sarajeva i Bihaću.

Ukupna procijenjena vrijednost ugovora je čak 34,1 milion KM, izvještava BiznisInfo. Riječ je terminalima koji su godinama van funkcije i u devastiranom stanju.

4. Bh. firma izvodi radove na velikom vjetroparku u Srbiji

Austrijska kompanija Ivicom Holding započela je izgradnju vjetroelektrane Krivača snage 103 MW u Golupcu, Kučevu i Krivači na sjeveroistoku Srbije, u blizini granice zemlje s Rumunijom.

Očekuje se da će projekt biti završen do kraja 2023. godine, a procjenjuje se da će koštati oko 130 miliona eura. Vjetroelektrana će sadržavati 22 turbine, a izvođač radova odgovoran za priključak buduće jedinice i pomoćne objekte je inženjerska firma Elnos Group sa sjedištem u Banjaluci.

3. Tešanjski gigant zaposlio 100 novih radnika

Još jedan pozitivan primjer uspješne kompanije u Tešnju koja je u pandemijskoj godini zabilježila rast zaposlenosti je firma Mann Hummel koja proizvodi filere, između ostalog i za automobilsku industriju.

– Ovo je jedna od rijetkih fabrika koja je prošle godine zaposlila 100 ljudi nakon pogodbe oko subvencija za fabriku – kazao je premijer FBiH Fadil Novalić koji je ove sedmice obišao kompaniju.

2. Brčanski Bimal kupuje još jednu kompaniju u Srbiji

Brčanski BIMAL i fabrika stočne hrane Bečejka potpisali su memorandum o razumijevanju u kojem je BIMAL izrazio namjeru za preuzimanje većinskog vlasničkog udjela u ovoj fabrici.

BIMAL je 2019. godine kupio fabriku za proizvodnju jestivog ulja BIMAL SUNCE u Somboru, a pokretanjem akvizicije i integracije fabrike Bečejka nastavlja razvoj poslovne grupe i širenje proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

1. Objavljeni novi podaci: Top 10 najuspješnijih kompanija u FBiH

Na prvom mjestu liste preduzeća po visini prihoda u Federacija prošle godine je kompanija Bingo čije je sjedište u Tuzli. Bingo je prošle godine uprihodovao 1,2 milijarde KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini, prema podacima LRC-a koji su objavljeni ove sedmice.

Drugo mjesto na ovoj listi zauzelo je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sa prihodom od 1,04 milijardi KM.