Austrijanci grade veliki vjetropark u Srbiji, bh. firma izvodi radove

0

Austrijska kompanija Ivicom Holding započela je izgradnju vjetroelektrane Krivača snage 103 MW u Golupcu, Kučevu i Krivači na sjeveroistoku Srbije, u blizini granice zemlje s Rumunijom.

Očekuje se da će projekt biti završen do kraja 2023. godine, a procjenjuje se da će koštati oko 130 miliona eura. Vjetroelektrana će sadržavati 22 turbine, a izvođač radova odgovoran za priključak buduće jedinice i pomoćne objekte je inženjerska firma Elnos Group sa sjedištem u Banjaluci.

Ivicom Holding ima i druge vjetroelektrane u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Gruziji, a ranije je predložio izgradnju plinsko-turbinske elektrane kombiniranog ciklusa snage do 500 MW na Korči u Albaniji.

Kada bude završena vetroelektrana “Krivača” proizvodit će oko 310 megavat sati električne energije što će ukupno predstavljati jedan posto ukupne godišnje potrošnje u Srbiji.

Elnos Grupa partner Ivicomu

– Ovo je projekat koji preduzeva izgradnju vetroelektrane snage 103 megavata koja će godišnje proizvoditi nešto više od 310 megavat sati električne energije,što ovo na prvi pogled nije neka velika količina,jer predstavlja jedan posto ukupne potrošnje električne energije u Srbiji, ali dosta znači jer je proizvedena iz tzv zelenih i obnovljenih izvora energije koja ne ugrožava životnu sredinu – rekao je Dušan Muškatirović iz kompanije “Ivicom Holding”.   

U prvoj fazi počeli su radovni na izgradnji pristupnih puteva u dužini od 30 kilometara i ovi radovi planirani su da se završe do oktobra ove godine.