Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko će zaposliti 1.000 ljudi u Rajlovcu, koja njemačka kompanija će proizvoditi elektronske uređaje u BiH, gdje će investirati Hifa Oil, gdje će Madi graditi poslovni objekat…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Hifa Oil najavila investicije u Tuzlanskom kantonu

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić se susreo sa Izudinom Ahmetlićem i Venanom Hadžiselimovićem, generalnim i izvršnim direktorom Hifa Oil grupacije. Tema razgovora bili su razvojni i investicijski projekti koje Grupacija planira realizirati na području ovog kantona.

Jadna od najvećih danas najavljenih investicija jeste izgradnja terminala za plin u Dobošnici. Osim ovog projekta direktori Ahmetlić i Hadžiselimović su prezentirali planove izgradnje hotela u neposrednoj blizini Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao i projekat izgradnje savremenog skladišta za avio-gorivo.

9. Slovenački Cablex u Prijedoru idućeg mjeseca otvara proizvodni pogon

Slovenačka kompanija Cablex bavi se proizvodnjom i prodajom kablovske opreme, ima 12 fabrika u više zemalja Evrope, a u Njemačkoj centralno skladište. Firma proizvodi dijelove za kompanije “Bosch”, “Miler”, “Elektrolux”, “Stihl”, te, posredno, i za njemačku auto-industriju odnosno “BMW”, “audi” i “mercedes”.

U Aleksandrovcu zapošljava 435 radnika, a uskoro se otvara izdvojena jedinica u Prijedoru odakle je 30 radnika već na obuci. Sredinom idućeg mjeseca u planu je da se puste u pogon mašine u Prijedoru.

8. Svečano pušten u rad vjetropark Podveležje 1 iznad Mostara

Iznad Mostara svečano je otvoren vjetropark Podveležje 1. Svečanost je održana povodom Dana nezavisnosti BiH. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog historijskog projekta.

– Danas je dan kada smo izuzetno ponosni svi koji nosimo ovu državu u srcu. Dodatni razlog za ponos jeste ovaj projekat. Drago mi je što upravo na ovaj dan imamo priliku da ga svečano otvaramo i da otpočinje s radom u korist ove države i njenih građana – kazao je Džaferović.

7. Bh. proizvođači naoružanja naciljali nove ugovore

Ovogodišnji Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio je uspješan i za proizvođače naoružanja iz Bosne i Hercegovine.

– Završavamo jedan uspješan sajam novim ugovorima, novim poslovima. Rizikovali smo, ali smo ovog puta, ipak, pobijedili – rekao je Slaven Ristić, direktor Tehničkog remonta Bratunac (TRB) nakon povratka iz Abu Dabija.

6. “Madi” će graditi poslovni objekat u Sarajevu

Kompanija Madi iz Tešnja najavila je gradnju poslovnog objekta u Sarajevu.

– Naš plan je da u narednom periodu gradimo jedan poslovni objekat koji bi bio i mikro lokacija za obradu mesa, kao i veleprodaja rijetkih i manje prisutnih vrsta mesa na tržištu Bosne i Hercegovine. Smatramo da je Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, idealna prilika za jedan takav poslovni objekat i nadamo se da će u narednom periodu doći do konkretizovanja te ideje i da ćemo vrlo brzo početi raditi na tome – rekao je direktor firme Edin Jabandžić.

5. Elektroprivreda BiH: Snažan pad zarade, broj radnika smanjen za više od 100

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prošle godine je zabilježila snažan pad čiste zarade, iako su poslovni prihodi bili na nivou onih iz 2019. Naime, neto dobit kompanije pala je na 7,2 miliona KM, sa oko 20 miliona maraka godinu ranije.

Godinu ranije, dakle 2018. neto dobit, dakle čista zarada, iznosila je čak 52 miliona maraka. Poslovni prihodi jednog od najvećih bh. preduzeća lani su bili milijardu i 43 miliona KM, isto kao i godinu ranije.

4. Bh. firma Hering dala najbolju ponudu za dionicu južno od Mostara

Širokobriješka firma Hering poslala je najbolju ponudu za izgradnju poddionice tunel Kvanj-Buna na koridoru 5C. Kako je iz Heringa potvrđeno, oni su zajedno sa svojim partnerima poslali najpovoljniju finansijsku ponudu. Sada slijedi evaluacija, a iz širokobriješke kompanije se nadaju dodjeli ugovora. Ponude je poslalo ukupno devet firmi, od kojih je pet iz Kine.

3. Nijemci kupili firmu iz Kupresa, u razvoj poslovanja uložiće do 15 miliona eura

Njemačka kompanija Brilliant 3221 GmbH preuzela je stotpostotan vlasnički udio u privrednom društvu DOLOMIT d.o.o. Kupres, firmi koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena na području općine Kupres.

Cilj kompanije Brilliant 3221 GmbH u tekućoj godini je aktivacija poslovanja i proizvodnje a u idućih 5 godina namjera je investirati iznos od 10 do 15 miliona eura.

2. Njemački Simtech u BiH će proizvoditi elektronske uređaje

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je potpisao ugovor o kupovini zemljišta s komercijalnim direktorom njemačke firme Simtech.

Ova njemačka firma u privrednoj zoni Zvirići, nadomak granice s Republikom Hrvatskom, planira graditi tvornicu u kojoj će proizvoditi elektroniku, odnosno elektronske uređaje i dijelove.

1. U Rajlovcu se grade pogoni za njemačku autoindustriju, posao za 1.000 ljudi

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa predstavnicima kompanije ASA ŠPED, članice ASA Grupe, obišao je objekte koji se grade u Rajlovcu za potrebe njemačke autoindustrije, a čijim se stavljanjem u funkciju otvara mogućnost za zapošljavanje oko 1.000 ljudi.

Na ovoj lokaciji prošle godine je završena izgradnja objekta od 5.000 kvadrata, pri kraju je izgradnja još jednog iste površine, a u izgradnji je i treći, površine 10.000 kvadrata. Oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona uskoro će biti u funkciji za potrebe firmi iz oblasti autoindustrije.