Bh. firma dala najbolju ponudu za dionicu južno od Mostara

0

Širokobriješka firma Hering poslala je najbolju ponudu za izgradnju poddionice tunel Kvanj-Buna na koridoru 5C.

Kako je iz Heringa potvrđeno za Jabuka.tv, oni su zajedno sa svojim partnerima poslali najpovoljniju finansijsku ponudu. Sada slijedi evaluacija, a iz širokobriješke kompanije se nadaju dodjeli ugovora.

Ponude je poslalo ukupno devet firmi, od kojih je pet iz Kine.

Inače, poddionica tunel Kvanj – Buna duga je 5,2 km. Značajni objekti koji će se graditi su dvocijevni tunel Kvanj, desna cijev dužine 2.645 metara i lijeva cijev dužine 2.720 metara, vijadukt Rotimski potok dužine 320 metara i nadvožnjak, a ostatak trase nadovezuje se na poddionicu Buna – Počitelj koja je u završnoj fazi izgradnje.

Također će u okviru ovog projekta biti rekonstruirana regionalna cesta Buna – Domanovići ukupne dužine 14,5 km. Predviđeni rok izgradnje je 36 mjeseci.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna, koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna, povezat će se Mostar s evropskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivoga značaja za bh. građane, kompanije i poduzetnike.