Bh. proizvođači naoružanja naciljali nove ugovore

0

Ovogodišnji Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio je uspješan i za proizvođače naoružanja iz Bosne i Hercegovine.

– Završavamo jedan uspješan sajam novim ugovorima, novim poslovima. Rizikovali smo, ali smo ovog puta, ipak, pobijedili – rekao je za Nezavisne novine Slaven Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac (TRB) nakon povratka iz Abu Dabija.

– Mi se već šesti put pojavljujemo na svim najjačim svjetskim sajmovima. Ove godine pod pritiskom korone, ograničenja putovanja i svega što je bilo, bili smo čak blizu odluke da otkažemo učešće na Sajmu u Abu Dabiju, ali na kraju smo ipak presjekli i odlučili da odemo i to je konkretno bila najbolja poslovna odluka koju smo donijeli ove godine. Ne očekujući ništa, dobili smo mnogo – kazao je Ristić.

Pored pištolja vampir, koji je predstavljen u više verzija, u Abu Dabiju poseban akcenat stavili su na projekat “Iskra”, koji je ovaj zavod počeo prije godinu dana, a radi se o mehaničkim i elektronskim upaljačima.

Ristić ističe da TRB nudi i podršku u proizvodnji municije.

– Sami ne proizvodimo municiju, ali smo podrška, proizvodimo mašine za municiju i, naravno, mašine za deminiranje te oklopno vozilo despot, koje je zasad vrlo interesantno širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike – kaže Ristić.

Tržište ove kompanije su zemlje Bliskog istoka, Azije i Afrike.

– Imali smo priliku konkretno da razgovaramo sa kupcima, državama koje su izrazile zainteresovanost za sve naše proizvode. Rezultati su pisma namjere, dogovori i, kao i poslije svakog sajma, idu konkretne stvari, odnosno ugovori. Možemo slobodno da kažemo da je poslije svih sajmova na kojima smo bili do sada, ovaj sigurno bio najuspješniji – kazao je Ristić.

Dodaje da, zbog klauzule o tajnosti, ne može konkretno navoditi ugovore koji su potpisani, ali da može da kaže da je saradnja sa Egiptom vrlo uspješna te da se nastavlja.

– Imali smo kontakte sa njihovim ministrom odbrane i postojeći ugovori su prošireni, a tu je i Saudijska Arabija. Emirati su nam ključno tržište u ovom momentu, nadovezuju se na tržišta na kojima smo već prisutni, mislim na Namibiju i na južni dio Afrike, a očekujemo i veće rezultate. Međutim, sami nećemo moći sve da realizujemo te ćemo se morati nasloniti na partnere iz regiona, posebno na Srbiju – kazao je Ristić.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Idex 2021” u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, i u uslovima pandemije virusa korona okupio je više od 900 izlagača iz 59 zemalja

Pored TRB-a, na njemu su, i to prvi put, izlagali i predstavnici Tvornice mašina i hidraulike “Bratstvo” Novi Travnik (BNT), koji su predstavili prvu bh. haubicu.

Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm.

To je ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u BiH, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Nezavisne su kontaktirale i sa ovom firmom, ali su u Upravi BNT-a rekli da je njihova delegacija još u Emiratima te da su tamo u fazi pregovaranja o novim ugovorima. Šerif Mujanović, ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za “Nezavisne” je rekao da je posjetio štand Tehničko-remontnog zavoda iz Bratunca te da su firme iz BiH kontinuirano prisutne na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju.