Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija je počela izvoz u Afriku, koji proizvođač iz Srbije otvara pogon u bh. opštini Milići, ko je lider na pekarskom tržištu u BiH, koje javno preduzeće planira 1,65 milijardi investicija…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Jedini proizvođač radijatora u BiH predstavio novi proizvod

Firma “Termal” iz Lopara, jedini proizvođač radijatora u BiH, ove sedmice je predstavila novi proizvod – električni konvektorski radijator. Novi proizvod predstavio je direktor “Termala” Elvir Jahić u prisustvu načelnika opštine Lopare Rade Savića.

  1. Bh. kompanija započela izvoz i u Afriku

Bh. kompanija Dr. Pasha – proizvodnja 100% prirodnih kozmetičkih proizvoda je potpisala ugovor za izvoz sa Libijskom kompanijom Mayza Co. Tripoli – distributerska kuća za FMCG proizvode iz premium segmenta na području Libije. Prva isporuka je već sprovedena što predstavlja tek početak velikog izvoza bh. brenda na tržište Libije.

  1. 340 miliona eura za izgradnju dionice na Koridoru 5C

Ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namijenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5C potpisao je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda s predstavnicima Evropske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom.

Nakon potpisivanja sporazuma Bevanda je naglasio važnost ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnosti i kapaciteta autoceste.

  1. BiH pada na ljestvici svjetske ekonomske lige

Bosna i Hercegovina, koja je trenutno rangirana kao 113. ekonomija svijeta, naredne će napredovati na 111. mjesto, ali će do 2035. pasti na 117. poziciju. Poređenja radi, 2010. smo bili na 108. poziciji. Ovo se navodi u izvještaju Centara za ekonomiju i poslovna istraživanja (CEBR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji. CEBR objavljuje tabelu “ekonomske lige” pred sami kraj svake godine.

  1. Proizvođač zaštitne odjeće iz Srbije otvara pogon na istoku BiH

U Miliće su ove sedmice dopremljene mašine firme za proizvodnju zaštitne odjeće “Jugoteks” iz Smedereva za obuku žena koje će biti zaposlene u milićkom pogonu, koji ova firma, u saradnji sa milićkom opštinom, otvara polovinom januara.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je da će u pogonu za početak biti zaposleno 25 žena, koje će u budućnosti možda obezbijediti egzistenciju svojoj porodici. “Jugoteks” iz Smedereva jedan je od većih proizvođača zaštitne odjeće u Srbiji i veliki izvoznik. Godišnje proizvede više od 360.000 komada radne i specijalizovane zaštitne odjeće, a zapošljava 120 radnika.

  1. Potpisan ugovor za isporuku bh. vatrogasnog vozila

Grad Srebrenik će uskoro dobiti novo navalno vatrogasno vozilo koje proizvesti firma “SU-AD” d.o.o. Živinice.

Tripartitni ugovor u iznosu od 410.000 KM koji su potpisali gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, vlasnik firme “SU-AD” d.o.o. Suad Bešlić, te predstavnik Raiffeisen Leasinga, odnosi se na navalno vatrogasno vozilo rađeno po posljednjim tehnološkim dostignućima, ali i pravnim normama, te željama kupaca. 

  1. Vlada namjenskoj industriji dala još 2,7 miliona KM

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o raspodjeli iznosa od ukupno 2.699.872 KM prema odobrenim zahtjevima za finansiranje razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije.

Tako je za Igman d.d. Konjic odobrena dodjela 387.114 KM, Binas d.d. Bugojno iznos od 436.744 KM, Pretis d.d. Vogošća iznosu od 426.818 KM, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik iznosu od 476.448 KM, Zrak d.d. Sarajevo iznosu od 287.854 KM, TRZ Hadžići d.d. Hadžići iznosu od 337.484 KM, te za UNIS GINEX d.d. Goražde iznos od 347.410 KM.

  1. Klas lider u pekarskom biznisu u BiH

Kompanija Klas lider je na tržištu pekarskih proizvoda u Bosni I Hercegovini u 2019. godine, a firma je tu poziciju zadržala i u 2020., navodi se u analizi međunarodne kuće za istraživanje tržišta Euromonitor.

– U Bosni i Hercegovini, ogroman broj pekarskih proizvoda i dalje proizvode manji pekari. Brend Klas je uprkos tome vrlo poznat, a proizvodi Klas se široko distribuiraju kroz moderne supermarket – stoji u izvještaju.

  1. Efendić najavio nove investicije u Novom Gradu

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je godišnju press konferenciju na kojoj se osvrnuo na realizaciju Strategije razvoja Općine Novi Grad Sarajevo za period 2014-2020. godina.

Kazao je da je Strategija razvoja Općine Novi Grad, koja je usvojena 2014. godine, a završava s 2020. godinom, realizirana s uspjehom od 90 posto. Najavio je projekte koji će biti realizirani u narednom period.

  1. EPBiH: Slijede investicije od 1,65 milijardi KM

Skupština Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH usvojila je Plan poslovanja za period 2021.- 2023. godina. Planom su predviđena ulaganja u iznosu milijardu i 658 miliona KM. S ciljem izgradnje novih i zamjenskih proizvodnih kapaciteta u planskom periodu bit će intenzivirane aktivnosti u okviru kapitalnih investicija.

Prioritetni projekti, s  početkom izgradnje u 2021. godini, su Blok 7  u TE „Tuzla“ i mHE na Neretvici FAZA IA, kao i nastavak izgradnje HE Vranduk, te projekti HE Janjići, HE Una Kostela – Aneks i VE Vlašić.