Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. kompanija je svoje proizvode plasirala u srbijanske tržne centre, ko je dobio posao izgradnje ceste kroz srednju Bosnu, koja domaća kompanija je otvorila novi tržni centar vrijedan 5,5 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Prihvaćena inicijativa za kredit od 340 miliona eura za autoput

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, prihvatilo je Inicijativu i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, projekat Koridor 5C Poprikuše – Medakovo (kod Tešnja).

Projekat se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na ovoj trasi, oko 35 kilometara duge dionice autoputa panevropskog Koridora 5C koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

  1. Dok traje kriza bez presedana: Bijeljinska kompanija ušla u Mercator, Rodu i Ideu

U godini koju je obilježila kriza kakvu svijet do sada nije vidio, bijeljinska kompanija za preradu voća i povrća i proizvodnju gotovih jela “Sava Semberija” uspjela je isplatiti sve svojeproizvođače, ispoštovati plan proizvodnje i nastaviti izvoz u insotranstvo ali ući i na neka nova tržišta.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je da je “Sava” i ove godine, u nezapamćenoj godini krize izazvane pandemijom virusa korona, uspjela da izveze svoje proizvode u količini od 85 do 90 posto u Njemačku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Kanadu, Švedsku, Švajcarsku i Crnu Goru, a od prije 15 dana i u Srbiju gdje su ušli na tržište, u velike trgovačke centre “Mercator”, “Roda” i “Idea”.

  1. Korona je najviše pogodila porodične biznise

Damir Bajraktarević, vlasnik brenda DAWOOD za proizvodnju drvenih nočala, kaže da je korona najviše pogodila mikro preduzeća, odnosno male porodične biznise.

– Mala su obrtna sredstva, i ljudi nisu u prilici da se izbore sa tako drastičnim padovima. Ovo je situacija koja je sve iznenadila, od velikih do malih. Ali su mali najviše pogođeni. Velike firme će i poslije korone imati priliku da nastave poslovanje, jer će na računu imati dovoljno novca, kao što su imali kad su počinjali posao – rekao je Bajraktarević za BiznisInfo.

  1. Domaći lanac otvorio novi centar, investicija od 5,5 miliona KM

Na graničnom prelazu Šamac ove sedmice je svečano otvoren tržni centar “Belamionix” u kojem je zaposleno 80 radnika. Objekat je smješten na 12.000 metara kvadratnih, a vrijednost kompletne investicije je 5,5 miliona KM. U okviru ovog tržnog centra su hipermarket, restoran, auto-praonica i benzinska pumpa.

  1. Bh. grupacija predstavila luksuznu jahtu s dva električna motora

Brodogradilište „Salona Yachts“ koje je u vlasništvu bosanskohercegovačke Prevent Grupe, premijerno je ove sedmice predstavilo svoju novu jedrilicu „Salona 46“. Riječ je o luksuznoj jedrilici jedinstvenoj u cijelom svijetu a prva jahta već je prodata kupcu u SAD-u.

– Salona 46, nova jedrilica sa električnom propulzijom jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i na svjetskom tržištu, jer su u nju ugrađena čak dva električna motora i propelera što joj omogućava izvanredne plovne performanse i simultano punjenje baterija. Jahta kombinira najbolje elemente tehnologije, dizajna, kvalitete i udobnosti – kazao je izvršni direktor „Salona Yachts“ Marin Donadini.

  1. Izgrađeno 11 kilometara autoceste na Zeničkoj obilaznici

JP Autoceste FBiH uspješno je završilo radove na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C, saopšteno je ove sedmice iz ovog javnog preduzeća.

Ovaj dio autoceste na Koridoru 5C, nazvan Zenička obilaznica, sastoji se od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice  Donja Gračanica – Tunel Zenica. Izgradnjom Zeničke obilaznice povezani su Zenica sjever i Zenica jug na autoputu. Ukupna investicijska vrijednost radova je iznosila 225 miliona eura.

  1. Ključni korak ka projektu u Varešu od milijardu i po KM

Kompanija Adriatic Metals PLC dobila je urbanističku dozvolu za područje projekta Veovača od Federalnog ministarstva prostornog planiranja. Proces prijave uključivao je traženje i primanje pozitivnih mišljenja za projekt svih značajnih vladinih institucija (iz oblasti šumarstva, voda, zoniranja, kantonalnih ministarstva, ove i susjendih općina), kao i svih relevantni pružatelja komercijalnih usluga (komunalne usluge, telekomunikacije itd.).

– Ovo je bilo složen postupak dovršen marljivo sa svih strana i popločava put za buduća odobrenja potrebna za izgradnju projekta Vareš – navode iz kompanije.

  1. Uspješna prijedorska kompanija novi vlasnik nekadašnjeg Veleprometa

Nakon višegodišnjeg iščekivanja potpisan je ugovor kojim je firma Cromex d.o.o. postala vlasnik prostora poznatog kao nekadašnji Velepromet. Riječ je o prostoru od gotovo 60.000 metara kvadratnih. Procjenjuje se da bi već do kraja godine u nove prostorije mogli preseliti jednu od proizvodnih linija.

– Iako je ekonomska situacija u zemlji i svijetu izuzetno teška, ne krijemo zadovoljstvo što smo projekat kupovine poslovnog prostora koji smo započeli prije par godina, konačno priveli kraju – rekli su iz Cromexa.

  1. U BiH se proizvode dijelovi za Airbus i Boeing

U poslovnoj zoni u Livnu nalazi se fabrika “B Spring” u kojoj se proizvode dijelovi za vodeće svjetske avione – Airbus i Boeing. Kompanija “Mecaspring” iz Belgije prije dvije godine je napravila tvornicu u livanjskoj poslovnoj zoni Begovača.

Osnovna djelatnost livanjske firme “B Spring” je proizvodnja opruga i alata za sve industrija, a posebno za avio-industriju. Dijelovi za najpoznatije putničke avione Airbus i Boeing proizvode se ovdje.

  1. Heringu posao od 32 miliona KM u srednjoj Bosni

Ceste Federacije donijele su odluku od dodjeli ugovora za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje kompanijama Hering iz Širokog Brijega i Trgošped iz Kaknja.Ova dionica ceste prolazi kroz poslovnu zonu Vitez. Kakon pokretanja postupka izbora izvođača javila su se tri ponuđača.

Hering i Trgošped ponudili su najnižu cijenu od 36,5 miliona KM sa PDV-om. Nakon same aukcije, formirana je konačna lista ponuda sa sniženim cijenama. Konačna cijena Heringa i Trgošpeda sa PDV-om iznosila je 32 miliona i 251 hiljadu KM, što je samo za 41 hiljadu manje do druge ponude, sarajevske kompanije Euroasfalt.