Luksuzna jahta s dva električna motora: Bh. grupacija iza hrvatskog iskoraka na svjetskom tržištu

0

Brodogradilište „Salona Yachts“ koje je u vlasništvu bosanskohercegovačke Prevent Grupe, premijerno je danas predstavilo svoju novu jedrilicu „Salona 46“.

Riječ je o luksuznoj jedrilici jedinstvenoj u cijelom svijetu a prva jahta već je prodata kupcu u SAD-u.

– Salona 46, nova jedrilica sa električnom propulzijom jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i na svjetskom tržištu, jer su u nju ugrađena čak dva električna motora i propelera što joj omogućava izvanredne plovne performanse i simultano punjenje baterija. Jahta kombinira najbolje elemente tehnologije, dizajna, kvalitete i udobnosti – kazao je izvršni direktor „Salona Yachts“ Marin Donadini.

Ova jahta je iskorak na svjetskom tržištu luksuznih plovila u pravcu zelene tehnologije i promociji ekološki luksuznih plovila, što je budućnost koja dolazi dok električni pogon s cesta polako prelazi i na more.

– To je budućnost ne samo u ovoj industriji, nego i u drugim industrijama koje se bave nekom vrstom mobilnosti – kazao je za HTV Almir Jazvin, član Uprave ”Prevent grupe”, podsjećajući na uspjeh kompanije Rimac Automobili.

Interijer proizveden u BiH

Interijer jahte u cjelosti je izgrađen u proizvodnim pogonima Preventa u BiH a svaki proizvedeni primjerak je unikatan.

– Mogućnost prilagođavanja željama i idejama krajnjeg kupca, omogućavaju nam da svaka Salona zaista postane unikatna i jahta iz snova za svakog vlasnika i ljubitelja Salona brodova – kazao je Donadini.

Plod hrvatske pameti

Ovom uspjehu veliku pažnju poklonili su danas i hrvatski mediji navodeći kako je prva jedrilica na svijetu s dva električna motora plod hrvatske pameti.

– Riječ je o iskoraku splitskog proizvođača brodova u ekološku proizvodnju, a model je isključivo rezultat domaće pameti i tehnologije. Ovaj hrvatski proizvod spoj je ekologije i luksuza – pohvalio se HRT u tekstu kojeg su prenijeli brojni hrvatski portali.

Nastavak ulaganja u zelene tehnologije

Inače, Salona Grupa dio je Prevent Grupe i proizvodi višestruko nagrađivane performans cruiser i luksuzne jedrilice. Dobitnici su brojnih nagrada, kao što su Boat of the Year u Evropi za Salonu 37 a Salona 44 je 2015. godine osvojila nagradu Boat of the Year i u SAD-u.

Inače, Prevent Grupa posluje u 7 država u CEE regiji ima preko 10.000 zaposlenih a nalazi se među top 100 industrijskih kompanija.

U narednom periodu nastaviće ulagati u inovacije u svim industrijama u kojima djeluju.

– Kontinuirane investicije, saradnja s velikim svjetskim brendovima i praćenje globalnih trendova bili su osnova da se poziciniramo među industrijske lidere CEE regije. Filozofiju održivog poslovanje primjenjujemo u svim segmentima našeg djelovanja, što je i logičan korak koji prati globalne trendove. Ponosni smo da je i naša članica Salona napravila iskorak i među prvima u svijetu napravila jedrilicu na električni pogon koja je u rekordnom roku pronašla svoje kupce, te je prepoznata od strane stručnjaka u ovoj oblasti – kazali su iz Prevent Grupacije.

D.H.