Prihvaćena inicijativa za kredit od 340 miliona eura za autoput

0

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, prihvatilo je Inicijativu i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, projekat Koridor 5C Poprikuše – Medakovo.

Projekat se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na ovoj trasi, oko 35 kilometara duge dionice autoputa panevropskog Koridora 5C koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Ovaj projekat dio je većeg programa izgradnje Koridora 5C čiji je cilj podizanje funkcionalnosti postojećeg putnog koridora sjever – jug na viši nivo, uz istovremenu izgradnju moderne infrastrukture i povećanu bezbjednost i kapacitet ceste.

Dionica Medakovo – Poprikuše se sastoji od dva dijela, i to Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše, a prolazi pored Tešnja.

Iznos predloženog kredita je 340 miliona eura, sa alokacijom na Federaciju BiH, uključujući šest godina grejs perioda i period otplate od 19 godina, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.