Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija otvara benzinske stanice po Hercegovini, koji evropski gigant ulaže u vađenje zlata u Varešu, koja austrijska kompanija investira 23 miliona KM u BiH, ko gradi stambene i poslovne objekte u Tuzli…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. EBRD se uključuje u zlatnu groznicu u Varešu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je udio od 2,62 posto kompaniji “Adriatic Metals PLC” kako bi podržala razvoj projekta vađenja ruda u Varešu. Ulaganje Banke od 6,62 miliona eura koristit će se za finansiranje prelaza s istraživanja na razvoj rudnika.

BiznisInfo podsjeća da je kompanija Adriatic Metals našla vrijedna nalazišta u Varešu i to raznih metala, među kojima su i srebro i zlato.

  1. Aluminij ponovo pokrenuo proizvodnju

Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana. Najavljeno je kako će ljevaonica početi sa radom početkom novembra, ali prvi trupac je napravljen i ranije.

Aluminij je nakon ratnih razaranja ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u julu pošto je isključen s napajanja električne energije. Dugovanja su bila 220 miliona eura. Početkom oktobra angažirana su 82 radnika u sklopu pripreme za ponovni početak rada u pogonima ljevaonice.

  1. Jahorina dobija novi moderni objekat

Uskoro će Olimpijska planina Jahorina biti bogatija za jedan novi objekat – Aparthotel “Poljice” sa luksuznim apartmanima, na samoj stazi. Poljice uskoro niču na istoimenoj stazi, na ovoj sve popularnijoj destinaciji za zimske sportove i odmor.

Projekat na najatraktivnoj lokaciji realizira kompanija “Drvoprodex” iz Banjaluka. Objekt će biti izgrađena do kraja 2021. godine. Riječ je o 38 “pametnih apartmana” koji će biti u stilu modernih zimskih hotela, površine 3.265 kvadratnih metara.

  1. Zvanično otvorena GAZPROM benzinska stanica u Grudama

Kompanija G Petrol, zavisno društvo NIS-a, nastavila je sa razvojem maloprodajne mreže u Bosni i Hercegovini. Zvanično je puštena u rad savremena GAZPROM benzinska stanica u Grudama.

U narednom periodu pod brendom GAZPROM počinju da rade još četiri benzinske stanice na području Hercegovine. Time bi u ovom maloprodajnom lancu bile 42 benzinske stanice sa oko 500 zaposlenih.

  1. 120 radnika danonoćno gradi najduži tunel u BiH na autocesti

Oko 120 radnika angažirano je na izgradnji grandioznog tunela Zenica, na poddionici puta Ponirak – Vraca u okviru Koridora 5C. Radnici su podijeljeni u smjene i rade 24 sata. Prema riječima Ahmeda Mušije, koji je zadužen za radove, trenutno je sa sjeverne strane, od sela Ponirak, iskopano 700 metara tunela.

– Skratit će put između Zenice i Žepča za šest kilometara, ljudi neće prolaziti vrandučkim kanjonom i stizat će puno brže i sigurnije. To će biti najduži tunel u BiH koji će biti na autocesti – zaključuje Mušija.

  1. U bilećkoj firmi plate iznad prosjeka, tokom pandemije zaposlili nove radnike

Firma za proizvodnju metalnih konstrukcija i obradu metala “Monting energetika” sa proizvodnim pogonom u Bileći, koja zapošljava između 70 i 100 radnika, tokom epidemije virusa korona nije prekidala proizvodnju niti otpuštala radnike, već ih je zaposlila, rekao je vlasnik Ranko Bošnjak. Bošnjak je rekao da proizvodnja u firmi funkcioniše uz poštovanje svih epidemioloških mjera zbog očuvanja zdravlja radnika.

On je naveo da je 60 posto proizvodnje ove firme vezano za Crnu Goru, Austriju i Srbiju, a 40 posto za BiH.

  1. Počela izgradnja Prve transverzale

Nakon što je tokom proteklog vikenda odabrani izvođač radova postavio zaštitnu ogradu i dovezao opremu, u ponedjeljak su počeli radovi na izgradnji prvog dijela prve dionice Prve transverzale. Radi se o dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom ulicom i sa Tešanjskom ulicom.

Početak radova obišli su zvaničnici Kantona Sarajevo. Potreba za ovom cestom iskazana je još 1978. godine. Ova cesta će ići u pravcu Vogošće, odnosno olakšat će ulaz i izlaz iz Sarajeva.

  1. Firma iz Hadžića tokom pandemije povećala proizvodnju, plate i broj zaposlenih

Firmu iz Hadžića međunarodni partneri prepoznali kao dobrog i pouzdanog dobavljača. Zato su i u vrijeme pandemije očuvali poslovanje a bilježe i rast proizvodnje, plata i broja zaposlenih.

Rukovodstvo kompanije “Adana Co” nastavlja svoju uspješnu poduzetničku priču započetu u Hadžićima 1997. godine, gdje su krenuli sa proizvodnjom dizajnerskih stolica za zahtjevno njemačko tržište. Priča je danas puno veća, a sve što se proizvede u pogonima Adane Co 100 posto se izvozi na tržište Njemačke, Švicarske i Holandije.

  1. Počele pripreme za gradnju Bingovih objekata

Počela je priprema terena za novu investiciju kompanije Bingo u Tuzli. Na dijelu prostorne cjeline Pecara 2 kompanija Bingo će graditi stambene i poslovne objekte a prije početka gradnje planirano je uklanjanje deset glavnih objekata, kao i tri pomoćna objekta. Taj proces počeo je ovog mjeseca.

  1. Austrijska kompanija ulaže 23 miliona KM na sjeverozapadu BiH

ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia doo investirat će preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu. Potvrdio je to za BiznisInfo gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević koji kaže kako se potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta očekuje uskoro.

– Nakon sprovedene licitacije zemljišta površine skoro 50.000 kvadratnih metara, u pripremi je kupoprodajni ugovor čije potpisivanje uskoro očekujemo. Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta – kazao nam je Ogrešević.