Austrijska kompanija ulaže 23 miliona KM na sjeverozapadu BiH

0

ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia doo investiraće preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Potvrdio je to za BiznisInfo gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević koji kaže kako se potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta očekuje uskoro.

– Nakon sprovedene licitacije zemljišta površine skoro 50.000 kvadratnih metara, u pripremi je kupoprodajni ugovor čije potpisivanje uskoro očekujemo. Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta – kazao nam je Ogrešević.

Nova radna mjesta

Investicija je vrijedna preko 23 miliona KM a ASTA Bosnia doo počeće proizvodnju već na proljeće u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini cazinske Poslovne zone.

Cazin tako očekuje i nova radna mjesta.

– Prema investicionom planu investitora, očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika u narednih 3 do 5 godina – kazao nam je Ogrešević.

Značajna ulaganja

Inače, Grad Cazin je do sada u Poslovnu zonu Ratkovac uložio preko 5 miliona KM i to za otkup zemljišta i izgradnju komunalne infrastrukture.

Od prošle godine tako su u prilici da dio zone ponude na tržište.

– Već prošle godine je izgrađena jedna fabrika investitora iz Njemačke, koji proizvodi pločasti namještaj i koji planira proširenje kapaciteta. Evo sad i investitor iz Austrije a već imamo upite iz Italije. S obzirom na cjelokupnu situaciju oko same pripreme Poslovne zone, pa uzimajući u obzir trenutnu globalnu situaciju, zadovoljni smo kako se razvijaju stvari jer ovo šta se dešava dokaz je da su pripreme dobro odrađene i da su ponuđeni uslovi privlačni za investitore – kazao nam je Ogrešević dodajući da Grad sa svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju svim investitorima.

B. Šutvić