Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji bh. gigant je povećao izvoz za 15 posto u prvoj polovini godine, ko će graditi mali grad u Varešu, koja kompanija gradi novi tržni centar vrijedan 6 miliona KM na sjeveru BiH, koja tešanjska firma prima novih 30 radnika…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Banjalučka pivara zalaže proizvodne pogone

Banjalučka pivara založit će svoju imovinu kao sredstvo obezbjeđenja potraživanja po ugovoru o okviru za izdavanje garancija u iznosu od 1.700.000 KM. Ovo je jedna od odluka koje su predložene za dnevni red Skupštine dioničara koja će se održati 22. septembra 2020. godine. 

Imovina koja se zalaže je kompleks sa pratećim objektima, zemljištem i infrastrukturom i nalazi se u Banjoj Luci. Založno pravo će se upisati na stvarima Društva, koje praktično predstavljaju proizvodne pogone.

  1. Arif Kulić ostaje na čelu Sarajevo osiguranja

Dosadašnja uprava “Sarajevo osiguranjaostaje na čelu ove kompanije, nakon što je dobila novi četvorogodišnji mandat jednoglasnom odlukom dioničara od kojih je najveći Federacija BiH (45,5 posto vlasništva), saopćeno je iz “Sarajevo osiguranja”.

Predsjednik uprave je Arif Kulić, izvršni direktor za finansije i podršku Edin Muhović, a izvršni direktor za funkciju osiguranja Senad Arslanagić. Rezultat je to uspješnih aktivnosti na konsolidaciji i stabilizaciji najstarije bh. osiguravajuće kuće u prethodne četiri godine.

  1. Ponovo pada broj zaposlenih u Federaciji

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 17. avgust 2020. godine iznosi 516.803. Od početka pandemije, u Federaciji BiH je na dan 5. maja zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607.

Na dan 17. avgusta godine broj zaposlenih iznosi 516.803 i veći je za 9.196 u odnosu na 5. maj. Broj zaposlenih 17. avgusta manji je za 431 u odnosu na prethodno objavljeni podatak o broju zaposlenih od 10. avgusta kada je iznosio 517.234, a prema podacima Porezne uprave FBiH.

  1. Kreće izgradnja dionice autoputa Tarčin – ulaz u tunel Ivan

Autoceste FBiH najavile su da će u ponedjeljak biti upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji autoceste na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan. Izvođač radova je konzorcij kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i Granit AD Skopje. Vrijednost Ugovora je 77.903.313 eura, odnosno 66.584.028 eura bez PDV-a.

  1. Izvoz iz BiH ponovo pada, uvoz raste

U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio je 5 milijardi i 824 miliona KM, što je za 14,8 posto manje nego u istom periodu 2019. godine. Uvoz je iznosio 9 milijardi i 533 miliona KM, što je za 17,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 61,1 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3 milijarde i 709 miliona KM. Loša vijest je da se izvoz u julu ponovo pao u odnosu na juni. U julu je izvoz, naime, bio 875 miliona KM, u odnosu na 887 miliona mjesec ranije. Uvoz je porastao u julu u odnosu na juni.

  1. U jeku krize u Turbetu otvorena nova fabrika

U vremenu gobalne svjetske ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, ovih dana je u Turbetu kod Travnika otvorena nova fabrika firme E&M –BHPal, čime su  prošireni proizvodni kapaciteti  i stvorena i nova radna mjesta.

Firma E&M–BHPal nastala je 2007. godine, kada je pokrenuta proizvodnja ambalaže od drveta, prvenstveno od drvenih paleta. Danas se svi proizvodi, kako ističe vlasnik firme Emir Pajić, prave od drveta koje je zastupljeno na našem području. Proizvodni pogoni se prostiru na 5.000 m2,, a dnevni kapaciet proizvodnje paleta iznosi 500 komada, sa planiranim povećanjem na 700 komada.

  1. Arapski investitori gradit će mali grad u BiH

Kompanije Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. planiraju graditi veliko naselje sa više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici sa Kantonom Sarajevo, piše BiznisInfo. Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.

Općinsko vijeće Vareš je 30. jula 2020. donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” i Nacrta Odluke  o provođenju Regulacionog plana “Toljenak 1”. Istim zaključkom se ovi dokumenti upućeni su u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Više o tome pročitajte OVDJE

  1. Robot gradi novi tržni centar vrijedan 6 miliona KM

U narednoj godini kompanija Robot otvorit će novi tržni centar na 4.000 m2 u Bosanskoj Gradišci. Centar je vrijedan oko 6 miliona maraka. Sarajevska firma Robot, 2019. godine je kupila zemljište površine 7.200 m2 koje je bilo u vlasništvu Grada.

Robot planira zaposliti oko 70 ljudi. Tržni centar Robot se graditi u Ulici Petra Pecije, preko puta stambenog bloka Krošnja. Inače, Robot bi prije toga trebao otvoriti svoj novi objekat u Derventi. Kompanija je nedavno raspisala oglas za posao za 60-ak radnika u objektu u Derventi.

  1. Tešanjski Madi zapošljava još 30 radnika

Kompanija “Madi” raspisala je oglas za prijem još 30 novih uposlenika. Podsjetimo da je riječ o vodećoj domaćoj komaniji za proizvodnju pilećeg mesa i jednom od vodećih regionalnih igrača koji konstantno širi svoju proizvodnju.

Kako se navodi, novi radnici se traže zbog uvođenja nove organizacije rada u radnoj jedinici „Klaonica”. Inače, podsjetimo da Madi investira i u Maglaj, kroz svoju novu komaniju “Euro Meat”. Riječ je o novom pogonu za proizvodnju i trgovinu crvenog mesa – junetine, teletine i govedine, a investicija  je vrijedna preko 2 miliona KM. Madi je nedavno otvorio i svoju benzinsku pumpu.

  1. AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020.

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih proizvoda na inozemna tržište za dodatnih 15 posto.

Sudeći po rezultatima izvoza u prvih šest mjeseci i ova godina bi trebala biti rekordna za AS Holding, korporaciju koja je jedna od najvećih poslodavaca u Bosni i Hercegovini.