Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je kupio firmu Dobojputevi za 3 miliona KM, koji tešanjski gigant zapošljava 30 radnika, ko ulaže 100 miliona KM na Vlašiću, koja bh. IT kompanija je među nabrže rastućim u Evropi, Africi i Bliskom istoku, kako su poslovale bh. pivare u prvoj polovini godine…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Nakon 13 mjeseci prvi radnici u Aluminiju

Ugovor koji je potpisao Aluminij Industries, u vlasništvu izraelskog MT Abraham Groupa, s Aluminijem iz Mostara konačno je stupio na snagu, a prve ugovore o radu već je dobilo nekoliko radnika angažiranih na visokom naponu te gasitelja. Ugovor o najmu aktiviran je nakon što su ispunjeni drugi uslovi, 5. avgusta.

  1. Tešanjski gigant zapošljava 30 novih radnika

Posljednjih dana mediji su ispunjeni negativnim vijestima o otkazima i padu prihoda brojnih kompanija, između ostalih i u tekstilnoj industriji. No, ima i dobrih vijesti. Kompanija Koteks d.o.o. Tešanj raspisala je oglas za prijem 30 novi radnika.

Kompanija je oglas raspisala na osnovu ukazane potrebe, a traže se šivači koji će raditi  na mašini za šivanje kože ili tekstila. Širenje proizvodnje u Koteksu pokazuje da je moguće ne samo opstati, nego i razvijati poslovanje uprkos krizi.

  1. Počela gradnja Centrum Retail Parka

U Bosanskoj Gradišci prije nekoliko dana počela je izgradnja objekta za koji investitori tvrde da će biti najsavremeniji prodajni centar u regionu. Centrum Retail Park prostirat će se na 18.000 m2 a predstaviće, kako se tvrdi, do sad “neviđenu ponudu svjetskih marki” sa aktuelnim kolekcijama odjeće i obuće.

Osim ponude sportske i modne odjeće, drogerijskih i tehničkih roba, velikog Pet i Vrtnog centra, ponudu će činiti i sve za gradnju, opremanje i uređenje doma. Otvaranje je planirano pred kraj 2021. godine.

  1. NSoft zvanično otvorio ured u Maglaju

Ovih dana je zvanično promovisan ured mostarske IT kompanije NSoft u Maglaju. Održano je predstavljanje rada ispostave, mladih ljudi zaposlenih u njoj te novih snaga kojima je pružena prilika da tu odrade praksu.

NSoft je informatička firma iz Mostara koja, u ovom trenutku, zajedno sa sestrinskim kompanijama, broji preko 300 zaposlenika. U samom NSoftu je zaposleno preko 240 mladih, visoko-kvalificiranih kadrova.

  1. Na Poljinama uskoro novo luksuzno naselje

Na sarajevskim Poljinama uskoro bi moglo biti izgrađeno novo naselje. Općinsko vijeće Centar Sarajevo je donijelo odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Stambeno naselje “Green Building Resort“. Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini luksuznih kuća sarajevske elite, ali i naselja Poljine Hills koje gradi kompanija “Al Shiddi Group”.

  1. Gudelj u Vlašić ulaže preko 100 miliona KM

Općinsko vijeće Travnik ove sedmice je prihvatilo Prijedlog odluke o aktiviranju Centralne razvojne subzone (CRS) na području Vlašića. Time je načinjen korak ka investiciji vrijednoj preko 100 miliona KM koju na Vlašiću namjerava realizovati kompanija “Mali Fis” u vlasništvu poznatog bh. poduzetnika Pere Gudelja.

“Mali Fis” namjerava u zoni Mudrike-Rakite graditi novi kompleks koji bi se sastojao od turističko-ugostiteljskog resorta, proizvodnje zdrave hrane, izgradnje štrala za uzgoj životinja i drugo, a sve u svrhu proširenja turističkih i ugostiteljskih sadržaja na ovoj bh. planini.

  1. Kako su poslovale pivare u prvoj polovini godine

Sve pivare u Bosni i Hercegovini imale su pad prihoda i dobiti u prvoj polovini ove godine godine. Nakon analize podataka iz pojedinačnih finansijskih izvještaja, može se vidjeti da su najveći pad od po oko 4 miliona KM imale Sarajevska i Banjalučka pivara.

Banjalučka kompanija i dalje ima najveće prihode od svih pivara u BiH. Tuzlanska pivara imala je manji pad od rivala, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivaru. Tuzlanska firma ujedno je ostvarila najveću zaradu, odnosno neto dobit od svih pivara.

Sarajevska pivara, osim što je iskusila najveće smanjenje prihoda, ujedno je završila polugodište s najvećim gubitkom. Evo detalja o poslovanju sve četiri kompanije.

  1. Sarajevska tehnološka kompanija među najbrže rastućim u Evropi, Africi i Bliskom istoku

Sarajevska firma Ministry of Programming našla se na najnovijoj listi 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike, analitičke kuće Deloitte. Sarajevska kompanija plasirala se na 175. mjesto i jedina je firma iz naše zemlje na ovoj listi. Ministry of Programming ostvario je rast od nevjerovatnih 813 posto.

  1. Omogućena gradnja zgrade pored Unitica i Holidaya

Općinsko vijeće Centar Sarajevo u julu je donijelo je odluku od prodaji zemjišta koje se nalazi između Uniticovih nebodera i hotela Holiday, gdje je planirana izgradnja nove zgrade. Ovo zemljište zapravo je dio veće parcele na kojoj će biti izgrađen objekat.

Riječ je o građevinskom zemljištu koje se prodaje radi oblikovanja građevinske čestice u svrhu izgradnje poslovnog objekta “MGT” Marija Green Tower. Investitor već posjeduje jedan dio zemljišta, odnosno susjedne parcele.  Investitor je kompanija “Palače Investments” čiji je vlasnik firma “PET engineering AG” iz Švicarske.

  1. “Cestotehnik” iz Tuzle kupio firmu “Dobojputevi” za 3,18 mil KM

Kompanija “Cestotehnik” iz Tuzle kupila je ove sedmice preduzeće “Dobojputevi” iz Doboj-Juga. “Cestotehnik” je kupio oko 72,5 posto dionica preduzeća za 3,18 miliona maraka, čime je povećao svoj udio na preko 77 posto dionica. Na taj način je tuzlanska kompanija postala većinski vlasnik firme poznate još iz vremena bivše Jugoslavije.

“Cestotehnik” će, u skladu sa odredbama Zakon o preuzimanju dioničkih društava, raspisati ponudu za preuzimanje preostalih 22,7 posto dionica.