Tuzlanska pivara sada je veća od Sarajevske

0

Sve pivare u Bosni i Hercegovini imale su pad prihoda i dobiti u prvoj polovini ove godine godine, piše BiznisInfo.

Nakon analize podataka iz pojedinačnih finansijskih izvještaja, može se vidjeti da su najveći pad od po oko 4 miliona KM imale Sarajevska i Banjalučka pivara.

Banjalučka kompanija i dalje ima najveće prihode od svih pivara u BiH.

Tuzlanska pivara imala je manji pad od rivala, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivaru. Tuzlanska firma ujedno je ostvarila najveću zaradu, odnosno neto dobit od svih pivara.

Sarajevska pivara, osim što je iskusila najveće smanjenje prihoda, ujedno je završila polugodište s najvećim gubitkom.

Evo detalja o poslovanju sve četiri kompanije.

Banjalučka privara u prvoj polovini godine imala je ukupne prihode od 19,9 miliona KM, što je 4 miliona manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Ipak, rashodi su još više smanjeni pa je firma ostvarila dobit od oko 600 hiljada maraka, u odnosu na gubitak od oko 1,1 miliona maraka iz prvih šest mjeseci 2019.

Ova kompanija zapošljava 283 radnika.

Sarajevska pivara ostvarila je poslovne prihode od 9,5 miliona KM, za razliku od 14,1 milion iz prvog polugodišta lani.

Kompanija je zabilježila neto gubitak od 1,5 miliona maraka. U prvoj polovini prošle godine imala je dobit od 110 hiljada maraka.

Ova kompanija zapošljava 297 radnika, 14 manje nego lani.

Pivara Tuzla, koja je u većinskom vlasništvu kompanije Bingo, u prvoj polovini godine imala je poslovne prihode od oko 12,5 miliona KM, što je za oko million maraka manje nego lani.

To znači da je ova pivara zabilježila mnogo manji pad prihoda od banjalučkog i sarajevskog rivala.

Osim toga, ova pivara ostvarila je najveću dobit od svih konkurenata unutar BiH, u visini od oko 1,1 milion maraka. To je nešto manje od 1,8 miliona iz prvog lanjskog polugodišta, ali je ipak sjajan rezultat ako se uzme u obzir stanje na tržištu.

Kompanija, prema popugodišnjem izvještaju, upošljava 221 radnika.

Bihaćka pivovarna u prvoj polovini godine imala je poslovne prihode od oko 3 miliona KM, u odnosu na 3,8 miliona iz prvih šest mjeseci 2019.

Kompanija koja upošljava 108 radnika poslovala je s dobiti od 32 hiljada KM, upola manje nego lani.

I. K.