Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom gradu će biti izgrađen neboder sa 26 spratova i heliodromom, koja firma širi proizvodnju u Srebrenici, koja bh. kompanija je dobila vrijedan posao u Hrvatskoj, koji proizvođač obuće gradi novi pogon…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Central osiguranje steklo udio u firmi Altra

Central osiguranje steklo je udio od skoro 11 posto u kompaniji Altra iz Širokog Brijega. Za ovaj udio izdvojili su pola miliona maraka, izvještava BiznisInfo. Podsjetimo da je ove sedmice na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze prijavljena trgovina paketom dionica kompanije Altra d.d. Široki Brijeg u vrijednosti od 501.000 KM.

U sklopu jedne transakcije prometovano je 16.700 dionica. Kako saznajemo, kupac dionica je Central osiguranje koje je sada drugi najveći dioničar Altre sa 10,9 posto dionica.

  1. Kreće izgradnja turističkog centra na Busiji

Ministarica trgovine i turizma Suzana Gašić, u ime Vlade Republike Srpske, potpisala je Ugovor sa direktorom „Green Hills” d.o.o. Lopare Svetozarom Ostojićem, kojim se ustupa pravo svojine na zemljištu, radi izgradnje „Turističko-rekreaciono-izletničkog centra na Busiji”, na planini Majevica. Prethodno je „Green Hills” d.o.o. Lopare obezbijedio bankarsku garanciju  za dobro izvršenje posla u iznosu od 100.000 KM.

  1. Dobre vijesti: Oporavak izvoza i uvoza u junu

U prvoj polovini godine izvoz iz BiH iznosio je 4 milijarde i 949 miliona KM, što je za 15,1 posto manje nego u istom periodu 2019. godine. U isto vrijeme, uvoz je dosegao iznos od 8 milijardi i 21 milion KM, što je za 18 posto manje nego u prvoj polovini prošle godine. Iako ovi podaci djeluju deprimirajuće, dobra vijest je da su se izvoz i uvoz značajno oporavili u junu.

  1. FDS se priprema za razvoj i plasman proizvoda od industrijske konoplje

Fabrika duhana Sarajevo počela je pripreme za razvoj i plasman proizvoda dobijenih od industrijske konoplje, saznaje BiznisInfo. Ova informacija zvanično nam je potvrđena iz kompanije. Radi se o sveobuhvatnim pripremnim radnjama koje će omogućiti konačan razvoj i plasman proizvoda kada se za to steknu uslovi.

  1. Proizvođač obuće završava novi pogon

Novi proizvodni pogon u krugu kotorvaroške fabrike obuće “Dermal” trebalo bi da bude završen do kraja avgusta, a proizvodiće visokokvalitetnu namjensku obuću za vodećeg svjetskog proizvođača “Haiks” iz Njemačke. Direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić kaže da će se nova proizvodna hala prostirati na površini od 2.000 metara kvadratnih, a izgradnja je finansirana sredstvima ove kompanije u iznosu od 700.000 KM.

  1. Srebrenička kompanija širi proizvodnju

U uslovima otežanog poslovanja i distribucije proizvoda zbog pandemije virusa korona, srebreničko preduzeće “Ekonomik”, koje se bavi proizvodnjom građevinskih kontejnera, bilježi rast. Plan proizvodnje za ovu godinu već je ostvaren, a firma je zaposlila novih osam radnika. Kompanija izvozi na nekoliko kontinenata, sarađuje sa korporacijama kao što je “Samsung”. Sa trenutno 60 zaposlenih već su, kažu premašili godišnji plan proizvodnje od pet miliona eura.

– Obim proizvodnje je u blagom porastu, očekujemo do kraja avgusta da pređemo promet od prošle godine – istakao je Bojan Rankić, vlasnik preduzeća “Ekonomik”, Srebrenica.

  1. Bh. kompanija nadzirat će hrvatske autoceste

Domaća kompanija BS Telecom Solutions iz Sarajeva dobila je vrijedan posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama u Hrvatskoj vrijedan čak 33,84 miliona kuna (4,5 miliona eura). Riječ je o dva ugovora, jedan je s Hrvatskim autocestama (HAC), dok je drugi s naručiteljem Autocestom Rijeka – Zagreb (ARZ), na ukupnoj dužini od 1.087 kilometara.

  1. Porastao izvoz oružja uprkos krizi

Uprkos krizi u prvoj polovini godine, BiH je izvezla više oružja i municije nego u prvih šest mjeseci lani. Bosna i Hercegovina je izvezla oružja i municije u vrijednosti od oko 97 miliona KM za pola godine, što je oko 10 posto više u odnosu na isti period 2019. Ovo je zanimljivo jer je, ukupno gledajući, izvoz svih roba iz BiH u prvoj polovini ove godine pao za 15 posto.

  1. M:tel zvanično preuzeo sponzorstvo Premijer lige i reprezentacija

U Sarajevu je ove sedmice potpisan ugovor između kompanije M:tel i Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na sponzorstvo Premijer lige BiH, kao i muških „A“ i „U-21“ reprezentativnih selekcija. Nakon što je M:tel poslao najbolju ponudu, Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH donio je odluku da upravo ta kompanija bude novi sponzor Saveza za Premijer ligu BiH te, „A“ i „U21“ selekcije BiH.

  1. Kreće izgradnja Tuzla Towera, imat će 26 spratova i heliodrom

Tuzla Tower, savremeni stambeno-poslovni objekat u naselju Stupine, uskoro počinje sa izgradnjom. Novi projekat kompanije “Heez Gradnja“, moderne arhitekture i dizajna je u završnoj fazi projektovanja.

Izgradnja počinje u jesen 2020. godine, a useljenje je planirano već za početak 2022. godine. Tuzla Tower po svojoj arhitekturi je jedinstven na ovim prostorima sa terasama na 26 spratova, kao i sa poslovnim prostorima te garažama i parking mjestima. Ono što još čini ovaj kompleks posebnim i jedinstvenim jeste heliodrom koji je predviđen na krovu objekta.