Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bosna i Hercegovina snažno se bori s ekonomskim posljedicama pandemije. Usvajaju se rebalansi budžeta kako bi se osigurala kakva-takva podrška privredi, a domaće kompanije nastavljaju funkcionisati, dok se u nekim sektorima bilježi čak rast izvoza. Ujedno se pokreću kampanje za kupovinu domaćih proizvoda.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. BiH za tri mjeseca uvezla vode za 35 miliona KM

Bosna i Hercegovina je u prva tri mjeseca ove godine uvezla vode u vrijednosti od preko 35 miliona maraka, piše BiznisInfo. Ovaj podatak dolazi u vrijeme kada se sve više govori o važnosti kupovine domaćih proizvoda zbog velike ekonomske krize koja neminovno dolazi.

  1. Počela obnova mosta ”Bitke za ranjenike” u Jablanici

Nakon pribavljanja sve neophodne dokumentacije za rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi, lokalitet Muzej Bitka za ranjenike u Jablanici, izvođač radova preduzeće “HP Investing” iz Mostara je otpočeo sa izvođenjem pripremnih radova. Investitor projekta je Općina Jablanica a naručilac radova je JP Elektropriveda BiH. Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.074.314 KM, a rok za izvođenje radova je 8 mjeseci. Ovaj projekat je od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma.

  1. Košarac: Kupujmo domaće – jer naše je bolje!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obratio se otvorenim pismom građanima, koje je pozvao da kupuju domaće proizvode i na taj način pomognu razvoj domaće privrede. Njegovo pismo pročitajte OVDJE.

  1. Izvoz mesa iz BiH porastao za 154 posto

Izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH u prva tri mjeseca ove godine porastao je za čak 154 posto, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore.  Obim razmjene mesa i mesnih prerađevina u prvom kvartalu iznosio je 102.319.922 KM, što je više za oko 16 miliona KM u odnosu na 2019. godinu. Izvoz je iznosio 25.392.021 KM, a uvoz 76.927.901 KM.

  1. Vlada FBiH usvojila budžet povećan za 554 mil KM

S ciljem stvaranja uslova za provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koje su izazvane koronavirusom, te osiguranja sredstava za pomoć privredi, Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta za 2020. godinu u iznosu od 5.508.930.679 KM. To je za 554,5 miliona KM ili 11,2 posto više u odnosu na ovogodišnji Budžet FBiH.

  1. Završeni radovi na mostu na Savi kod Svilaja

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović izjavio je da su radovi na mostu preko rijeke Save kod Svilaja praktično završeni i da očekuje da tehnički prijem mosta bude u maju.  

– Posljednjim dodatkom ugovora o izgradnji mosta broj četiri bilo je predviđeno da radovi budu završeni 14. aprila, ali s obzirom na probleme u vezi sa pandemijom virusa korona, ipak mogu reći da sam i u ovom trenutku zadovoljan – rekao je Mitrović.

  1. MMF: BiH ide u recesiju, ekonomija pada 5 posto

Bosna i Hercegovina ide u recesiju i ove godine može očekivati pad ekonomije od 5 posto, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda. Za narednu godinu predviđa se ponovni rast bh. ekonomije, odnosno BDP-a, od 3,5 posto.

  1. Pandemija koronavirusa nije zaustavila izgradnju tunela Ivan

Uprkos pandemiji koronavirusa građevinski radovi na izgradnji autoceste na Koridoru Vc se i dalje odvijaju neometano, pa tako i radovi na poddionici Tarčin – Ivan, LOT 2, Tunel Ivan, vrijednog 57.628.570 eura bez PDV-a. Izgrađeni su pristupni putevi prema portalima tunela Ivan. Trenutno se izvode radovi na sjevernom i južnom portalu tunela.

  1. U Klas stigao teretni voz pun pšenice

U poslovni krug “Klasa” u Sarajevu stigao je teretni voz pun pšenice. Transport je organiziran u saradnji sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine u cilju efikasnije isporuke pšenice i sigurnog snabdijevanja tržišta brašnom i proizvodima od brašna. Radi se o isporuci 1.500 tona pšenice.  

  1. Proizveden prototip prvog bosanskog respiratora

Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u našoj zemlji.

– To je proizvod TMD Group Gradačac a od ideje do realizacije prošlo je nekih mjesec dana – kazao je za BiznisInfo Adem Hanić, direktor TMD Groupa, kompanije iz autoindustrije koja radi za najveće svjetske proizvođače automobila.

Sada slijedi period internog testiranja unutar kompanije koji će trajati oko dvije sedmice a nakon toga upotrebu respiratora treba da odobre i nadležna tijela. Kada to bude završeno, TMD će započeti serijsku proizvodnju ovog uređaja.