Proizveden prototip prvog bosanskog respiratora

0

Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u našoj zemlji.

– To je proizvod TMD Group Gradačac a od ideje do realizacije prošlo je nekih mjesec dana – kazao je za BiznisInfo Adem Hanić, direktor TMD Groupa, kompanije iz autoindustrije koja radi za najveće svjetske proizvođače automobila.

Sada slijedi period internog testiranja unutar kompanije koji će trajati oko dvije sedmice a nakon toga upotrebu respiratora treba da odobre i nadležna tijela.

Kada to bude završeno, TMD će započeti serijsku proizvodnju ovog uređaja.

Iako Hanić nije mogao reći koliko će ovaj proces trajati, kaže kako će respirator već nakon internog testiranja, ukoliko svi parametri budu zadovoljeni, moći koristiti pacijenti kojima je to nužno a koji za to potpišu odgovarajući dokument, odnosno saglasnost da žele koristiti uređaj koji nije certificiran.

Formiran tim za proizvodnju respiratora

Hanić kaže da je na izradi respiratora radio tim od četrdesetak inžinjera te da su u njegovu izradu bili uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla.

Podsjetimo kako je federalni premijer Fadil Novalić krajem prošlog mjeseca kazao kako će jedna domaća kompanija pokušati proizvesti respirator.

Iako se nakon ove informacije oglasili stručnjaci koji su naveli kako je proizvodnja respiratora vrlo složen proces i kako sumnjaju da ga neka kompanija u BiH može proizvesti, TMD-u je to kako stvari stoje, ipak pošlo za rukom.

– Vjerujemo da ćemo i ovaj projekat uspješno završiti kao i sve što smo do sada radili – kazao nam je Hanić.

Inače, TMD Group je jedan od najvećih bh. izvoznika i jedna od najvećih bh. kompanija kada je u pitanju autoindustrija. Nakon izbijanja pandemije, započeli su i sa proizvodnjom dezinfekcijskih tunela.

B.Š.