Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom gradu će “Hifa Oil” investirati 10 miliona KM, zašto je blokirano tržište kapitala u FBiH, kao stoji iza novog prehrambenog lanca Bonjour, koja firma sa 68 radnika odlazi u stečaj, koliko novca će u novu liniju uložiti “Igman” Konjic…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Privatnik iz Prnjavora započeo “rat” pumpi

Dizel se na jednoj pumpi u Prnjavoru može kupiti za samo 1,69 KM, dok u ostatku Republike Srpske gorivo košta od 2,09 do 2,22 KM po litri. Iako su gotovo svi čuli za veliku akciju pumpe u krugu jednog tržnog centra u ovoj opštini, ovaj put nije riječ o toj pumpi, nego onoj preko puta nje, na kojoj je gorivo za jedan pfenig jeftinije. Tako je Prnjavor postao školski primjer “rata” konkurencije, a nekima čak i sinonim za jeftino gorivo.

  1. Firma sa 68 radnika odlazi u stečaj

U švicarskoj kompaniji “Laser”, koja se nalazi u Bihaću, bit će pokrenut stečajni postupak. Nakon prinudnog kolektivnog godišnjeg odmora, radnike je na kapiji preduzeća dočekao katanac. Šezdeset i osam radnika “Lasera” ove sedmice se posljednji put okupilo ispred proizvodnih pogona, pošto su od poslodavca dobili mail u kojem stoji da je u firmi pokrenut stečaj. “Laser” je prozvodio pločasti namještaj, većinom za švicarsko tržište.

  1. “M.T. Abraham Grupacija” napravila izmjene Ugovora o najmu “Aluminija”

Izraelski konzorcij “M.T. Abraham Grupacija” napravio je izmjene Ugovora na prijedlog Vlade Federacije BiH o najmu mostarskog “Aluminija”, koje će do nedjelje uputiti Federalnoj vladi. Oni traže sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem i saradnicima kako bi razgovarali o detaljima ugovora. Vlada je odbila prethodni prijedlog konzorcija da mu se iznajmi imovina “Aluminija”.

  1. Prvi korak za izgraadnju gondole Sarajevo – Jahorina

Skupština Opštine Istočna Ilidža u četvrtak je donijela odluku o dodjeli građevinskog zemljišta na Pavlovcu Olimpijskom centru Jahorina. Riječ je o 5,5 dunuma zemljišta koje će biti korišteno za izgradnju početne stanice gondole Sarajevo – Jahorina.

Prema ranije predstavljenom planu, početna stanica bila bi na Pavlovcu, 4 kilometra od Aerodroma Sarajevo, dakle blizu naselja Dobrinja i Lukavica.

  1. Otvorena dva proizvodna pogona u Srebrenici

U Srebrenici je u srijedu otvoren novi pogon preduzeća “Fabrika za pocinčavanje” a.d. Srebrenica, a zatim i novi pogon preduzeća “AS Drvo” d.o.o. Srebrenica. Otvaranje pogona omogućeno je zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije.

  1. Ahmetlić najavio veliku investiciju u Prijedoru: 10 miliona KM samo u prvoj fazi

Izudin Ahmetlić, direktor kompanije “Hifa oil” iz Tešnja, najavio je veliku investiciju u Prijedoru. On se ove sedmice susreo s načelnikom Milenkom Đakovićem, a nakon što je nedavno izvršio akviziciju prijedorskog “Energopetrola”. Naveo je da slijedi velika investicija.

– Želja nam je da ovaj terminal bude primjer u Republici Srpskoj koji će pokazivati na koji način investitori i lokalna zajednica mogu da naprave dobre privredne poteze – rekao je Ahmetlić.

On je naveo da je vrijednost najavljene investicije samo u prvom nivou oko 10 miliona KM, a da će drugi nivo biti daleko veći.

  1. Rafinerija nafte Bosanski Brod u gubitku od 117 miliona KM

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu prošle godine je zabilježila neto gubitak od 117 miliona maraka. Podsjetimo da Rafinerija prošle godine praktično nije radila zbog remonta, te da je neizvjesno kada će započeti proizvodnja.

Kompanija je lani imala ukupne prihode od svega 5,4 miliona KM, za razliku od 97 miliona godinu ranije. S druge strane, rashodi su lani čak porasli na oko 123 miliona KM, sa 113 miliona koliki su bili 2018. Akumulirani gubitak na kraju 2019. se popeo na 742 miliona maraka.

  1. Nova velika investicija konjičkog Igmana

Direktor „Igmana“ Konjic Đahid Muratbegović poručio je da kompanija planira novu liniju municije kalibra 7, 62 puta 51 mm u vrijednosti 10,5 miliona eura koja će, prema očekivanjima, biti puštena u promet u ovoj godini. Muratbegović je to kazao na pres-konferenciji koja je upriličena povodom obilježavanja 70. godišnjice kompanije.

  1. Trzište kapitala u Federaciji BiH u blokadi, milioni KM na čekanju

Preko stotinu neriješenih predmeta uključujući nekoliko veoma važnih i velikih akvizicija i dokapitalizacija u Federaciji BiH je na čekanju zbog blokade rada Komisije za vrijednosne papire FBiH. Do nje je došlo jer je većini članova ove komisije istekao mandat, a novi članovi nisu imenovani.

Kao rezultat toga, značajan broj privrednika ima probleme u funkcionisanju. Kako pojašnjavaju naši sagovornici, Komisija za vrijednosne papire FBiH ima značajna ovlaštenja i bez njenog angažmana nemoguće je upisati privredno društvo, prenijeti vlasništvo, izvršiti dokapitalizaciju… Da je riječ o ogromnom problemu za cijelu bh. privredu, potvrđeno nam je i iz Komisije za vrijednosne papire FBiH. PROČITAJTE VIŠE

  1. Kučuk: Bonjour će biti veliki prehrambeni lanac

Ejub i Nermina Kučuk prije ravno godinu dana pokrenuli su lanac francuskih pekara Bonjour Artisan Food. Od tada su otvorili 3 radnje, zaposlili 18 osoba i izgradili prepoznatljiv brend. Svaka 3 mjeseca dizali su promet po 100%, a u jedanaestom mjesecu rada počeli su pokrivati mjesečne troškove poslovanja.

– Kad sve ustabilimo, ide razvoj franšize za širenje izvan Sarajeva, pa čak i izvan BiH za šta već imamo upite. Jednog dana će Bonjour biti veliki prehrambeni lanac koji će prodavati najbolje, najukusnije i zdrave proizvode za dnevnu konzumaciju – kaže Kučuk u intervjuu za BiznisInfo.   

Ovo je nova poslovna avantura za Kučuka, koji je vlasnik poznate marketinške agencije MITA.