Prvi korak za gondolu Sarajevo – Jahorina

0

Skupština Opštine Istočna Ilidža u četvrtak je donijela odluku o dodjeli građevinskog zemljišta na Pavlovcu Olimpijskom centru Jahorina.

Riječ je o 5,5 dunuma zemljišta koje će biti korišteno za izgradnju početne stanice gondole Istočno Sarajevo – Jahorina, piše BiznisInfo.

Time je načinjen jedan korak u realizaciji ovog velikog projekta koji je ranije najavljivan.  

Prema ranije predstavljenom planu, početna stanica bila bi na Pavlovcu, 4 kilometra od Aerodroma Sarajevo, dakle blizu naselja Dobrinja i Lukavica.

Gondola bi imala nekoliko stanica: Kršava, Pavlovac 1 i Mala Dvorišta, prije same Jahorine koja bi bila krajnja destinacija.

Idejno rješenje gondole “Sarajevo-Jahorina” obuhvata oko 13 kilometara trase. Tokom vožnje u najsavremenije opremljenim “kapsulama” turisti bi mogli uživati u panorami Sarajeva i pogledu na netaknutu prirodu okolnih planinskih predjela.

Idejni, ekološki projekat “Gondola Sarajevo – Jahorina” mogao bi biti turistički projekat budućnosti za razvoj sarajevske regije.

Gondola bi omogućila prevoz 2.000 putnika na sat, čime bi olimpijska ljepotica, bez vozila i parkinga postala omiljena turistička destinacija tokom cijele godine.