Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji bh. gigant je dobio posao u Makedoniji vrijedan 34 miliona maraka, ko pokreće proizvodnju piva u Kreševu, koja domaća firma će ove godine investirati 20 miliona KM, koja država je vodeći ekonomski partner BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Objavljen izgled budućeg objekta „Čobanija“

Izgradnja objekta “Čobanija” napreduje prema planu i zgrada će sigurno biti završena do zadatog roka – aprila 2021. Riječ je o stambeno-poslovnom objektu. Ovo je za BiznisInfo rečeno iz kompanije Trust-invest, koja je investitor projekta. Naš portal je ove sedmice ekskluzivno prvi objavio nove fotografije budućeg izgleda objekta koje su izazvala mnogo pažnje u javnosti.

  1. Hotel na Vlašiću prodat za 9,5 miliona KM

Kompanija Stanovi Jadran iz Splita objavila je da je prodala firmu Winter Travnik, u čijem je vlasništvu Hotel Blanca Resort & Spa na Vlašiću. Vrijednost akvizicije je 9,5 miliona KM, a nije rečeno ko je kupac.

  1. Kompanija Infobip gradit će IT park u Sarajevu

U Općini Centar Sarajevo ove sedmice je potpisan ugovor o kupoprodaji četiri neizgrađene parcele zemljišta na Šipu, koje Općina Centar kao prodavac nakon obavljene javne licitacije prodaje firmi “Infobip BH” za potrebe izgradnje dva stambeno-poslovna objekta s ciljem formiranja planiranog IT Parka na Šipu. Vrijednost ovog ugovora je 503.000 KM. Kompanija će ponuditi uslove rada koji će se moći uporediti s onima u svjetskim IT firmama. 

  1. Novi pogoni za više stotina radnika u Prijedoru

U Prijedoru će u naredne dvije godine u industrijskoj zoni „Celpak“ najmanje četiri investitora pokrenuti ili širiti proizvodnju. Tako će biti zaposleno još nekoliko stotina radnika. Ovo je izjavio vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) Aleksandar Drljača.

  1. Izvoz namjenske industrije skoro 213 miliona KM

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona KM, što je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović. Prema njenim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju – 33,89 posto, Egipat 27,10 posto, Afganistan 5,73 posto, Tursku 4,54 posto, te u Maroko 3,95 posto i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 posto.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

  1. U Vogošći će se graditi novo naselje

U Vogošći bi uskoro moglo biti izgrađeno naselje sa više od 80 objekata u kojem je predviđeno da će stanovati 525 stanovnika. Općinsko vijeće Vogošće prihvatilo je na posljednjoj sjednici Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana “Gradina 2”, kojim je predviđena izgradnja ovog naselja. Ukupan broj stanovnika ovo naselja, kako je predviđeno, iznosit će iznositi 525. Investitor je kompanija „Emar Al Bosnia“ d.o.o. Sarajevo.

  1. Stanići kreću s proizvodnjom piva u Kreševu

Kompanija „Stanić Beverages“ planira u ovoj godini realizirati plan gradnje postrojenja za proizvodnju piva u Kreševu. Resorno ministarstvo SBK, u saradnji s lokalnom zajednicom, trebalo bi osigurati potrebni resurs, u ovom slučaju vodu. Ovo je rečeno tokom posjete članova Vlade Srednjobosanskog kantona općini Kreševo.

  1. Srbija glavni trgovinski partner BiH

BiH je decembru najviše robe izvezla u Srbiju – 122 miliona KM, dok je najviše robe uvezeno iz Italije – 186 miliona KM. Ukupna razmjena najveća je bila sa Srbijom – 307 miliona maraka, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.

  1. Energoinvest dobio veliki posao u Makedoniji

Energoinvest Sarajevo i Operater prijenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura. Riječ je o projektovanje, nabavci opreme, isporci, izvođenju radova, ispitivanju i puštanju pod napon dalekovoda. Ugovor se odnosi na izgradnju dalekovoda 400 kV i predstavlja važan projekat za MEPSO, jer će omogućiti međunarodnu konekciju između Sjeverne Makedonije i Albanije.

  1. Domaći gigant investira 20 miliona KM u 2020.

Gigant domaće industrije, kada je riječ o prehrambenoj proizvodnji i prodaji – Fructa Trade d.o.o. Derventa, investirat će u ovoj godini oko 20 miliona KM. Ovo je potvrđeno iz kompanije za BiznisInfo. Novac će biti investiran u otvaranje osam novi KORT marketa, što je maloprodajni brend ove kompanije, te u druge projekte, poput modernizacije proizvodnih pogona. To će dovesti i do velikog rasta broja zaposlenih za najmanje 287 radnika.