Top 10 poslovnih vijesti i događaja u posljednjih 7 dana

0

BiznisInfo donosi redovni pregled najvažnijih vijesti i događaja za bh. ekonomiju u proteklih sedam dana. 

  1. Strane investicije dostigle 700 miliona KM

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić procjenjuje da su direktne strane investicije u 2017. dostigle 700 miliona KM, što je 45 posto više nego godinu ranije.

  1. Pađeni ide na nova tržišta

Mljekara Pađeni iz Bileće, jedna od najuspješnijih u BiH, nakon veoma dobrih rezultata u 2017. godini, najavila širenje u regionu, ali i na tržišta EU, Rusije, Turske…

  1. Značajna trgovina dionicama FDS-a

Na Sarajevskoj berzi ostvarena značajna trgovina dionicama Fabrike duhana Sarajevo, u iznosu od 1.768.704 KM.

  1. Addiko Bank posluje pozitivno

Addiko Bank d.d. Sarajevo objavila da je prošlu godinu, nakon višegodišnjih gubitaka, završila pozitivno, s profitom većim od planiranog, te da je na putu ulaska u top pet banaka na tržištu.

  1. Zabranjen izvoz jabuka u Rusiju

Rusija zabranila uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine jer je jedna firma prepakivala jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

  1. Rekordan budžet Federacije

Federacija BiH dobila budžet za 2018. u najvećem dosadašnjem iznosu od 2,88 milijardi KM. Gotovo deset posto budžeta trebalo bi biti utrošeno u kapitalne investicije.

  1. Adriatic osiguranje novi lider

Objavljeni podaci o poslovanju osiguravajućih društva iz Federacije BiH u 2017. godini iz kojih se vidi da je Adriatic osiguranje novi lider na tržištu. Evo ko je rastao a ko padao u 2017.

  1. Nova investicija Robota od 5 miliona KM

Firma “Robot” iz Sarajeva kupila zemljište u Brezi, kako bi na njemu izgradila trgovački centar, u kojem će, prema najavama čelnih ljudi Robota, biti zaposleno oko 50 radnika. Riječ je o investiciji od 5 miliona KM.

  1. Kreće proizvodnja u Jajcu, posao za 300 radnika

Kompanija „Steelmin” zvanično najavila da u martu pokreće proizvodnju u Jajcu, u pogonima nekadašnjeg giganta „Elektrobosne“. Posao će dobiti 300 radnika u Jajcu i još 50 u Gornjem Vakufu.

  1. EMKA preuzima firmu Bekto Precisa

Njemačka kompanija EMKA, koja u BiH ima ispostavu u Goraždu gdje posluje pod nazivom EMKA Bosnia, dogovorila preuzimanje goraždanske kompanije Bekto Precisa, jedne od najvećih goraždanskih kompanija. Više o firmi EMKA pročitajte ovdje.