Addiko Bank na putu ka top pet banaka u BiH

0

Addiko banka prošlu godinu je završila sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Banka je napravila ogroman napredak u pojednostavljenju procedura za dobivanje kredita, uvođenju novih tehnologija i što boljoj komunikaciji s klijentima.

Sada je na pravom putu da ostvari svoj cilj, a to je da uđe u top pet bankarskih grupacija na tržištu.

Prošlu godinu smo, nakon višegodišnjih gubitaka, završili pozitivno, s profitom nešto većim od planiranog. To je, ako se uzme u obzir relativno kratko vrijeme od početka restrukturiranja, zaista uspjeh – kazala je direktorica Addiko Bank d.d. Sarajevo Sanela Pašić za Oslobođenje.

Dodala je da je banka lani rasla u svim segmentima, ali da taj rast nije bio nauštrb kvalitetnog upravljanja rizicima, gdje su i dalje vrlo konzervativni i strogi.

Godina iza njih bila je godina restrukturiranja u svakom pogledu. Primarno su bili fokusirani da pojednostave poslovanje klijenata s bankom, tj. da se riješe ogromne papirologije i komplikovanih procedura.

Prije je za realizaciju kredita bila potrebno 77 stranica dokumenata, sada su svedene na svega 7 – naglašava Pašić.

Akcenat je na modernom bankarstvu.

Volimo da nas percipiraju kao modernu, digitalnu banku, jer se trudimo da to istinski i budemo – naglasila je ona.

Cilj ove banke je da uđe u top 5 bankarskih grupacija na tržištima na kojima posluje. U BiH idu sigurnim putem prema tom cilju.