Svjetski gigant KPMG obavlja “due diligence” analizu BH Telecoma

0

Dubinsku analizu stanja u najvećoj i najprofitabilnijoj kompaniji „BH Telecomu“, kao pripremu za moguću djelomičnu privatizaciju, radi svjetski revizorski gigant KPMG, saznaje portal Novi.ba.

Riječ je o jednoj od četiri najveće revizorske kuće na svijetu, a posao „due diligence“ analize najvećeg telekoma u BiH povjeren je stručnjacima te kompanije iz BiH Manal Bećirbegović i Vedranu Vukotiću.

Vlada FBiH je u Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) obećala da će uraditi analizu poslovanja ove kompanije, sa namjerom da se u nekoj fazi uvede strateški partner u vlasništvu i pojača njena iskoristivost i profitabilnost.

Sudeći prema sadašnjem stanju, neće biti potpune privatizacije telekoma, već samo dijela vlasništva kako bi ušao svjež kapital i unijela živost u poslovanje.

Stoga je angažirana ugledna svjetska kompanija koja ima godišnji prihod od 26 milijardi dolara i zapošljava 189.000 radnika.

Prema prvim informacijama iz izvora bliskih revizorima, stanje je gore nego što se očekivalo, a novac „curi na sve strane“, što direktno utječe na sve gore poslovne rezultate, navodi Novi.ba.