Svjetske berze porasle nakon dvije sedmice pada

0

Na svjetskim su beurzama cijene dionica prošle sedmice porasle, no trgovalo se vrlo nestabilno dijelom zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,6 posto, na 34.798 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 4.455 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 15.047 bodova.

To je prvi rast tih indeksa nakon dvije sedmice pada. A činilo se da će se negativni trend nastaviti jer su na samom početku prošlosedmičnog trgovanja svjetske berze oštro pale zbog rizika od kolapsa goleme kineske nekretninske kompanije Evergrande.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, mogli bi negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor, pa su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se pripreme za moguću propast Evergrandea.

Ipak, tokom sedmice tržišta su se smirila jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

U drugom dijelu sedmice Wall Street je nadoknadio sve prethodne gubitke i sedmicu završio u plusu.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 7.051 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 posto, na 15.531 bod, a pariški CAC 1,05 posto, na 6.638 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, na 30.248 bodova.