Sumorne prognoze za afričku ekonomiju

0

Oko 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla u Africi čije ekonomije će doživeti ekonomski pad ove godine zbog posljedica pandemije korona virusa, navodi se u studiji Afričke unije.

Iako je u Africi dosad zabilježeno manje slučajeva koronavirusa nego u drugim dijelovima svijeta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cijena nafte i gubicima u turizmu.

Prije pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će bruto domaći proizvod na kontinentu dostići 3,4 posto ove godine. Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU “Posljedice koronavirusa na ekonomiju Afrike”, a u koju je Reuters imao uvid, predviđaju pad BDP-a.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8 posto, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1 posto.

Prijeti nestanak i do 15 posto stranih direktnih investicija, a također, posljedice po zaposlenost, kako se kaže, bit će dramatične, prenio je Tanjug.

– Skoro 20 miliona radnih mjesta, u formalnom i neformalnom sektoru je ugroženo i kontinentu prijeti uništenje ako se situacija nastavi – kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi izgubiti i do 30 posto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procijenjeni na 500 milijardi dolara.

Također, uvoz i izvoz bit će najmanje 35 posto manji u odnosu na 2019. godinu što znači gubitke u trgovini oko 270 milijardi dolara.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 milijardi dolara.

Najgore će, kako se ocjenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi i samo bi Nigerija i Angola mogle izgubiti 65 milijardi dolara prihoda.

Gubitke će pretrpjeti i zemlje koje važe za turističke destinacije.

– U prosjeku sektor turizma i putovanja u Africi mogao bi izgubiti najmanje 50 milijardi dolara zbog pandemije i najmanje dva miliona direktnih i indirektnih poslova – piše u studiji.

Značajan pad očekuje se i u doznakama od Afrikanaca koji žive u inostrantvu.