‘Sjeverni tok 2’ pred novom preprekom

0

Tek što je Danska dozvolila gradnju “Sjevernog toka 2” kroz svoj dio baltičkog podmorja, ovaj gasovod se suočio s novom preprekom. Njemački parlament nije donio zakon kojim se ograničava gasna direktiva Evropske unije, piše agencija RIA.

Treći energetski paket EU i gasna direktiva unutar njega, kažu da bi operator bilo kog međunarodnog gasovoda u Evropi trebalo, osim za glavnog dobavljača, da rezerviše pola kapaciteta za druge dobavljače.

Izvorno, ta direktiva se odnosila na kopnene cjevovode, ali je u maju ove godine proširena na podmorske, pa se odnosi i na “Sjeverni tok 2”.

U ovom slučaju to znači da bi polovina njegovih kapaciteta trebalo da bude otvorena za druge dobavljače, osim ruskog Gasproma, prenosi Hina.

“Zvaničnici EU zagovaraju diverzifikaciju i energetsku sigurnost. To je razumljivo, ali činjenica je da “Sjeverni tok 2” direktno povezuje Lenjingradski region u Rusiji s njemačkim Grajfsvaldom i nikakvi dopunski priključci nisu u planu, kao i to da nijedna baltička zemlja ne može da računa na proizvodnju gasa koja bi bila dovoljna za ozbiljniji izvoz u Zapadnu Evropu”, navode komentatori agencije RIA.

Upozoravaju da bi rezervacija polovine kapaciteta za alternativne dobavljače za investitore u “Sjeverni tok 2” značila uzaludno potrošenih pet milijardi eura, a za evropske potrošače nestašicu gasa.

Nijemci su toga itekako svjesni, piše u članku, pa su poslanici Bundestaga predložili zakon o izuzimanju stranih gasovoda iz zahtjeva Trećeg energetskog paketa ako su finansirani prije 23. maja 2019., a njihova prva tačka povezivanja sa zajedničkom evropskom mrežom je u Njemačkoj pa nema prijetnje od konkurencije i sigurnosti u EU.

“‘Sjeverni tok 2’ potpuno ispunjava te uslove: evropski investitori – OMV, Vinteršel, Šel, Uniper i Anži – izdvojili su novac za projekat puno prije maja ove godine”, piše RIA, ali dodaje da nije bilo dovoljno glasova u Bundestagu, a druga rasprava je odgođena na neodređeno vrijeme.

Ruska agencija tvrdi da je Berlin odgodio zakonski projekat ne želeći sukob s Evropskom komisijom, koja, kako se navodi, drži stranu Ukrajini i Poljskoj. Naime, uoči glasanja u njemačkom parlamentu Kijev je upozorio da će se u slučaju prihvatanja izuzetka od Trećeg energetskog paketa žaliti sudu EU.