Gasprom će Ukrajini platiti 2,9 milijardi dolara

0

Gasprom će Ukrajini platiti 2,9 milijardi dolara u okviru šireg gasnog ugovora prije 29. decembra da bi Kijev povukao novu tužbu za neizmirena potraživanja, saopštio je ruski naftni gigant.

U saopštenju se navodi da se očekuje da Ukrajina potpiše dokument o poravnanju i povuče tužbu za sva neizmirena potraživanja prije 29. decembra.

Gasprom i ukrajinski Naftogas završili su pregovore o konačnim detaljima ugovora o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine, kako bi Rusija nastavila da izvozi taj energent u Evropu i posle 31. decembra, kada ističe aktuelni ugovor.

Ukrajina i Rusija će zaključiti ugovor o tranzitu ruskog gasa na pet godina sa mogućnošću produženja na 10 godina, izjavio je ukrajinski ministar energetike Oleksej Oržel.

Iznoseći konačne detalje ugovora, on je objasnio da paket sporazuma sa Rusijom ne uključuje direktnu isporuku gasa Ukrajini i dodao da je dogovoreno povećanje tarife za transport gasa.

Prema njegovim rečima, sporazum o novom paketu je postignut kao rezultat kompleksnih i teških pregovora i istakao da će ruski gas i dalje teći preko ukrajinske teritorije.

Jedan od direktora ukrajinskog naftogasa Jurij Vitrenko rekao je da dvije strane moraju da potpišu sve sporazume u vezi sa tranzitom ruskog gasa, kao i sporazum o povlačenju tužbi i kontratužbi prije 29. decembra, da bi isporuke tog energenta ka Evropi bile nastavljene i poslije 31. decembra.

On je ocijenio da je to veoma težak zadatak, ali je dodao da će ukrajinska strana vrijedno raditi na tome.

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Evropske komisije, postigle na sastanku u Berlinu u četvrtak načelni sporazum o tranzitu gasa, a zvaničnici obje zemlje su najavili objavljivanje detalja sporazuma.