Širbegović ili Baupartner: Ko je najveći graditelj u Bosni i Hercegovini

0

Posljednjih godina u BiH je izgrađen veliki broj poslovnih objekata, fabrika, hala, skladišta, tržnih centara itd.

Kao dva najčešća graditelja ovih objekata istaknule su se dvije domaće firme – Baupartner Lukavac i Širbegović-inženjering Gračanica, piše BiznisInfo.ba.

Ove kompanije postale su velike i poznate, između ostalog, po tome što su gradile druge firme, odnosno njihove objekte i postrojenja.

Ukupni prihodi obje firme iz godine u godinu rastu. To je dobar pokazatelj za cijelu domaću privredu jer govori o tome da se gradi veliki broj objekata. Obje firme imaju i vlastitu proizvodnju.

Uporedili smo ove dvije firme kako bismo odgovorili na pitanje ko je najveći graditelj u BiH.

Kada je riječ o Baupartneru, lani su ukupni prihodi bili 48,6 miliona KM, a godinu ranije 43,9 miliona, a 2020. iznosili su 25,2 miliona maraka.

Firma je prošle godine imala dobit od 8,5 miliona KM, slično kao i godinu ranije, dok je u 2020. dobit bila 6,2 miliona maraka.

Ukupna imovina firme je 34,4 miliona KM. Prosječan broj zaposlenih lani je bio 237 radnika.

Kada je riječ o kompaniji Širbegović-inženjering, ukupni prihodi su lani bili oko 71,4 miliona KM. Godinu prije toga, bili su oko 46,9 miliona, dok su 2020. godine bili 35 miliona maraka.

Dobit je lani iznosila 13,2 miliona maraka a godinu prije toga 9,5 miliona maraka, a u 2020. bila je 8,1 miliona maraka.

Ukupna imovina firme je 44,2 miliona KM. Prosječan broj zaposlenih lani je bio 376.

Dakle, Širbegović je trenutno po prihodima veća kompanija, ali je to najmanje važno. Obje kompanije su veoma uspješne i bilježe konstantar rast, što je sjajan pokazatelj za cijelu domaću privredu.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu

Mazars i EBRD u saradnji organizovali poslovni brunch „Strateške opcije za rast Vašeg biznisa. Akvizicije kao sljedeći korak?“