Mazars i EBRD u saradnji organizovali poslovni brunch „Strateške opcije za rast Vašeg biznisa. Akvizicije kao sljedeći korak?“

0

Događaj je okupio predstavnike nekih od najvećih kompanija Bosne i Hercegovine, a domaćini EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) i Mazars (međunarodna konsultantska kompanija) sa prisutnima podijelili su svoja iskustva i savjete vezano za strateški rast.

Mazars, međunarodno integrisano partnerstvo prisutno u više od 95 zemalja svijeta, a koje klijente podržava nudeći usluge revizije, računovodstva, poreza, finansijskog savjetovanja te održivosti, kao jednu od prvih aktivnosti na području Bosne i Hercegovine odabralo je održavanje poslovnog bruncha na temu strateških opcije za rast biznisa. Taj je događaj priredio u suradnji sa EBRD-om, Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja se u sklopu svojih aktivnosti fokusira na podršku u restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, uspostavljanju bližih veza sa širim regionalnim tržištima, promovisanju efikasnije i održivije upotrebe resursa, te koordinaciju aktivnosti EBRD-a sa EU i IFI partnerima.

Zamišljen kao manji događaj, poslovni brunch je okupio ključne ljude iz velikih bosanskohercegovačkih kompanija. Najvažniji dio samog događaja je bila panel diskusija u kojoj je bilo riječi o vlastitim iskustvima panelista, kao i mnoštvo korisnih finansijskih savjeta sudionicima. Govornici su bili predstavnik Končar Grupe Josip Lasić, Kemal Sikirić iz Invera Equity Partners, Miljan Ždrale iz EBRD, Luka Rožman iz Mazarsa te je panel vodio Andrija Garofulić, Partner Finansijskog savjetovanja za Mazars Adria regiju.

Okupljene je za početak pozdravio Emir Gežo, Managing Partner Mazarsa u Bosni i Hercegovini koji je objasnio i kako je došlo do ulaska Mazarsa na tržiše Bosne i Hercegovine: “Kombinacijom međunarodnog integrisanog partnerstva sa jakim lokalnim timovima Mazars predstavlja odličan spoj uravnotežene perspektive koja je isporučena na personalizovan način. To je nešto što prepoznaje i cijeni svaki klijent.“

Jedan od predstavnika EBRD, Miljan Ždrale, Regionalni direktor za agribiznis za CEE regiju je istakao značaj spremnosti za otvoren partnerski odnos, transparentnost u poslovanju i međusobno poverenje bilo da se radi o kreditno, a naročito u finansiranju ulaska u kapital kompanije, bilo bilateralno ili zajedno sa private equity fondom. Takođe, istakako je važnost blagovremene pripreme za smenu generacija u porodičnim kompanijama kao i pripreme kompanija i samog vlasnika na vlasnička partnerstva, akvizicije itd. EBRD kao razvojna instituacija ima puno iskustva u takvim procesima u razvoju privatnog sektora u razvijenijim zemljama CEE i spremna je preneti ta iskustva i ponuditi finansiranje kompanija u BiH.

Ulaskom na tržište Bosne i Hercegovine ovo integrisano partnerstvo dodatno jača prisutnost u Adria regiji koje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji trenutno okuplja tim od 250 stručnjaka. Mazars u Bosni i Hercegovini tako postaje dijelom uhodanog tima o čijem se radu i uslugama može više saznati na web stranici.

Andrija Garofulić, Partner za finansijsko savjetovanje u Adria regiji ukratko je predstavio pregled transakcija i trendova u regiji, te istaknuo da iako su vremena izazovna, postoje sjajne prilike za akvizicije u regiji i pronalazak idealnog partnera za daljnje poslovanje.

Događaj sličnog sadržaja održan je i dan nakon, u Doboju, u kojem nije manjkalo pitanja i interesa za opcije rasta i finansiranja u domaće kompanije.

O Mazarsu

Mazars, globalna revizorska, računovodstvena, poreska i savjetodavna kompanija otvorila je svoja vrata klijentima u Bosni i Hercegovini. Mazars je integrisano međunarodno partnerstvo od preko 47.000 stručnjaka u svijetu i s iskusnim lokalnim timom u Sarajevu od 20 profesionalaca iz računovodstva, revizije, poreza, konsaltinga i održivosti.

Mazars je široko prepoznat na tržištu kao visokokvalitetan, profesionalan i beskompromisno etički pružaoc usluga, zasnovan na svojim osnovnim vrijednostima integriteta, odgovornosti, različitosti, poštovanja, tehničke izvrsnosti, nezavisnosti i upravljanja. Njegov cilj je uvijek nadmašiti očekivanja i potrebe svojih klijenata.

###

Kontakti

Ružica Marta Ljubičić, Marketing Manager; +385 (0)99 610 3331; ruzica.marta.ljubicic@mazars.hr

Emir Gežo, Managing Partner; +387 (0)61235 599; emir.gezo@mazars.ba

Web & društvene mreže

https://www.mazars.ba/

LinkedIn

Instagram

Facebook