Septembarski prosjek plate u RS 1.026 KM

0

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj bila je 1.026 KM i ponovo je najviša do sada kada se posmatra prosječna plata nakon oporezivanja po mjesecima, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja veća je od avgustovske nominalno za 0,2 odsto, dok je u odnosu na septembar prošle godine nominalno veća za 6,4 odsto.

Najveća septembarska plata nakon oporezivanja u iznosu od 1.592 KM isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja, a najniža od 748 KM u građevinarstvu.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru u odnosu na avgust u prosjeku su više za 0,6 odsto, dok su u odnosu na septembar prošle godine u prosjeku više za 2,6 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u septembru od 9,2 odsto zabilježen je u odjeljku prevoza zbog viših cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena od 7,8 odsto bio kod obuće i odjeće zbog sezonskih sniženja.

Srna