Sebi je smanjio a radnicima povećao platu: Volio bih da i drugi učine isto

0

Prije šest godina direktor kompanije Gravity Payments Dan Price povećao je plate svim zaposlenim na najmanje 70.000 dolara godišnje.

Kako bi to bilo moguće, svoju platu je smanjio za milion dolara.

Neki su ga zbog ovog potreza nazivali herojem a neki su ppredviđali kako će se ova kompanija za obradu kreditnih kartica brzo suočiti sa bankrotom.

No to se nije desilo. Umjesto toga, kompanija napreduje.

U intervjuu koji je prije nekoliko dana dao za CBS News, Price je kazao da su gotovo udvostručili broj zaposlenih. Kompanija je trostruko porasla a zaposleni još uvijek primaju po 70.000 dolara godišnje, koliko iznosi i njegova plata.

Price je srezao svoje troškove, prodao drugu kuću i načeo ušteđevinu. Neki finansijski eksperti vjeruju da je njegova odluka bila veliki rizik.

“To se protivi onome što ljudi očekuju i što inače vidimo kada su u pitanju velike kompanije”, kaže Andrew Hafenbrack, profesor menadžmenta na Univerzitetu Washington.

Prema podacima Instituta za ekonomske politike, prosječna zarada direktora je 320 puta veća od uobičajene zarade njegovih radnika.

“Ovaj potez pokazuje da to nije jedini put za kompaniju da bude uspješna i profitabilna. Dajete li plate koje mogu proći ili dajete plate za koje mislite da su idealne, ili razumne, ili poštene?”, pita se Hafenbrack.

Price kaže kako bi volio da i druge kompanije slijede ovaj primjer.

“Rekao bih da je u tome neuspjeh moje ideje. Osjećam se kao da s krova dovikujem kako ovo funkcioniše i kako bi to svi trebali činiti, no nijedna velika kompanija to ne čini jer sistem cijeni ono što donosi najveći povrat uz najmanji rizik i najmanji nivo rada”, kaže Price.

On vjeruje da je povrat investicije za Gravity u tome što su veće plate dovele do toga da su radnici izuzetno lojalni.

Kompaniju je pogodila kriza izazvana pandemijom a pad prometa u martu prošle godine dostigao je čak 55 posto. U jednom trenutku Price je shvatio da kompanija može preživjeti još svega 4 mjeseca, no stvari su se promijenile nakon što su zaposlenici doborovoljno prihvatili privremeno smanjenje plata.

Kako bi se odužili Priceu, zaposlenici su odlučili da mu zajednički kupe automobil. Ovajh postupak mnogo je značio Priceu.

“Moji zaposlenici su uradili za mene mnogo više nego što bih ja ikad mogao zanjih. Ne znam kako opisati riječima ovaj poseban poklon”, kazao je on.

“Vi biste si to svakako mogli priuštiti sa vašom starom platom”, pitao ga je voditelj intervjua na što je Price odgovorio kako je to tačno, no kako je sada mnogo sretniji nego što je bio ranije.

D. Hadžić