Scholz: Godine obilja su prošlost za Njemačku

0

Njemački vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz izjavio je za nedjeljni Bild kako očekuje prekid ekonomskog uzleta Njemačke i prestanak rasta poreznih prihoda.

„Za 2018. ćemo još jednom zabilježiti porast prihoda od poreza ali godine obilja su iza nas”, upozorio je Scholz (SPD) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild. On je naglasio kako se ubuduće više ne mogu očekivati „neočekivano visoki” iznosi od poreznih prihoda.

Prema procjenama, Njemačka bi, kao izvozno orijentirana nacija, mogla natprosječno biti pogođena globalnom recesijom i protekcionističkim tendencijama.

Njemački ministar finansija je istodobno najavio intenzivnije oporezivanje međunarodnih kompanija poput Amazona, Facebooka ili Starbucksa.

„Mi moramo zaustaviti praksu po kojoj ovi koncerni prihode ostvarene u Njemačkoj oporezuju u zemljama s nižim porezima ili s nultom poreznom stopom”, rekao je Scholz.

On u ostvarivanju ovog nauma očekuje i podršku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„U grupi zemalja G7 i G20 smo, što se oporezivanja međunarodnih kompanija tiče, saglasni s Francuskom i Japanom a u međuvremenu je i vlada SAD-a na našoj strani”, rekao je socijaldemokratski političar.

Scholz je naglasio i kako se intenzivno radi na ispunjenju tačke koalicijskog sporazuma demokršćansko-socijaldemokratske vlade o smanjenju poreza za građane Njemačke s nižim i prosječnim prihodima.

On je istodobno odbacio ukidanje solidarnog prireza za građane s višim primanjima, koji od ujedinjenja Njemačke svi zaposleni plaćaju u svrhu ekonomskog oporavka istočnog dijela Njemačke, kako to sada predlažu neki političari demokršćanske Unije CDU/CSU.

Solidarni prirez bi za veliku većinu poreznih obveznika trebao u potpunosti biti ukinut 2021.

Hina