Saudijska Arabija najavljuje 20 milijardi dolara ulaganja u rezervne naftne kapacitete

0

Saudijska Arabija uložit će sljedećih nekoliko godina 20 milijardi dolara u održavanje i moguće proširenje rezervnih kapaciteta za proizvodnju nafte, izjavio je saudijski ministar za energiju Khalid al-Falih.

Saudijska Arabija jedini je proizvođač sa znatnim raspoloživim rezervnim kapacitetima koji mogu osigurati opskrbu tržišta u slučaju nestašice. Njeni su maksimalni održivi kapaciteti 12 miliona barela dnevno.

Ministar Falih izjavio je u četvrtak da njegova zemlja još nije odlučila hoće li povećati kapacitete do 13 miliona barela dnevno ili će ih zadržati na sadašnjem nivou, pozivajući u više navrata ostale proizvođače da ulažu u povećanje kapaciteta kako bi izbjegli opskrbni šok i skok cijena nafte.

“Ti rezervni kapaciteti nisu tek naš prirodni rezervoar. To su vrlo skupe investicije za našu zemlju i neki naši partneri u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i u OPEC+ odlučili su ulagati u održavanje (naftnih kapaciteta) kako bi bili spremni (povećati proizvodnju) u kratkom roku”, rekao je Falih u četvrtak na energetskoj konferenciji u Moskvi.

„Povećanje saudijskih kapaciteta za dodatnih milion barela dnevno stajat će nas više od 20 milijardi dolara. Naši troškovi poslovanja za zaposlene i održavanja postrojenja iznose dvije milijarde dolara godišnje“, dodao je Falih.

Tržište nafte pozorno prati objave i poteze Saudijske Arabije, predvodnice OPEC-a, koji bi trebali smiriti zabrinutost za opskrbu, jedan od uzroka rasta cijene barela nafte na tržištu u Londonu u ovome tjednu iznad nivoa od 86 dolara.

Iz državne naftne kompanije Saudi Aramco najavili su da će u idućih 10 godina potrošiti gotovo 300 milijardi dolara na projekte traganja za naftom i proizvodnje.

Ulaganja u proširenje kapaciteta ključna su kako bi se održali rezervni kapaciteti i smanjio pritisak na sve starija naftna polja.

Saudijska Arabija proizvodit će u oktobru 10,7 miliona barela dnevno a u novembru namjerava blago povećati proizvodnju, kazao je ministar Falih, kako bi odgovorila na očekivano povećanje potražnje uoči američkog uvođenja sankcija iranskom naftnom sektoru.

To znači da će joj u slučaju neočekivanog manjka u opskrbi preostati samo 1,3 miliona barela dnevno rezervnih kapaciteta.

“Spremno će biti 1,3 (miliona barela dnevno rezervnih kapaciteta) za slučaj da potražnja stvarno poraste”, kazao je saudijski ministar.

Hina