Sarajevska berza i BBI banka 10. oktobra lansiraju Islamski berzanski indeks

0

Sarajevska berza lansirat će u ponedjeljak, 10.10. 2016. godine islamski berzanski indeks u saradnji sa BBI bankom.

Kako je najavljeno iz Sarajevska berze, ove dvije institucije održat će zajedničku konferenciju za medije istog dana, na kojoj će biti prezentiran zvanični Islamic Index te njegov sastav i značaj.

Pročitajte i: SASE pojašnjava šta je islamski indeks

Sarajevska berza i BBI potpisali su 11. marta Ugovor o zajedničkom uspostavljanju Islamskog indeksa na SASE u prisustvu čelnih ljudi Istanbulske berze, Komisije za vrijednosne papire Turske, Agencije za bankarstvo Turske, te srodnih institucija.

SASE Islamic index bit će četvrti index na SASE koji će pratiti kretanje cijena dionica određenih kompanija. Osnivanje Islamic indexa smatra se velikim pomakom naprijed sa aspekta mogućnosti ulaganja stranih investitora u domaće kompanije, a koji posluju na islamskim principima.

Direktor SASE Tarik Kurbegović izjavio je svojevremeno da ako želimo BiH staviti na „radare” islamskih investitora, potrebno im je olakšati proces pronalaženja adekvatnih equity investicija na ovom tržištu.

– Za dalji razvoj tržišta kapitala, povećanje likvidnosti i stabilnost potražnje neophodno je veće učešće inostranih investitora, prevashodno institucionalnih, sa dugoročnijim investicijskim horizontom. Upravo je uvođenje ovog index-a jedan od načina da pokažemo da BiH ima potencijal, da imamo kompanije u koje vrijedi ulagati i da se možemo i želimo razvijati u pravcu jačanja ekonomije i industrije, objasnio je Kurbegović.

Kako je ranije pojašnjeno za BiznisInfo, “šerijatski kompatibilne dionice je pojam koji podrazumijeva dionice kompanija koje posluju u skladu sa islamskim principima. Dakle, Islamski indeks se formira iz liste kompatibilnih kompanija, odnosno sa spiska kompanija koje posluju u skladu sa islamskim standardima.”