Saradnja Vlade KS i UNDP-a: Deset minibusa spremno za isporuku GRAS-u

0

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šef programa UNDP-a Edis Arifagić razgovarali su danas o tekućim projektima koje je Vlada Kantona Sarajevo potpisala sa UNDP-em.

Izvršena je analiza projekata koji se zajedno realiziraju, među kojima su uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s poteškoćama u kretanju, proširenje odlagališnih kapaciteta Regionalnog centra za upravljanje otpadom  „Smiljevići“, unapređenje operativnih kapaciteta KJKP „Vodovod i kanalizacija“, nabavka minibuseva za „GRAS“, te izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti.

Između ostalog, tema su bili i projekti nabavke medicinske i zaštitne opreme u okviru borbe i prevencije COVID-a u Kantonu Sarajevo.

Edis Arifagić

Arifagić je obavijestio premijera da je devet minibuseva pripremljeno za isporuku Vladi KS i „GRAS“-u. Dogovoreno je da će se putem resornog ministarstva saobraćaja u narednih nekoliko dana izvršiti i njihova konačna primopredaja.

Također se reazgovaralo i o projektu nabavke opreme za preduzeća, „Rad“, „Park“ i „Vodovod i kanalizacija“ u iznosu od 3 miliona KM.

Najavljeno da će se u utorak organizirati i sastanak Vijeća za reformu tržišta rada, s ciljem realizacije određenih projekata informatičkog opismenjavanja prijavljenih na Službi za zapošljavanje, a sve radi njihovog osposobljavanja za tržište rada.

Bilo je riječi i o provedenim i predstojećim revizijama u javnim preduzećima, kojom prilikom je Arifagić obavijestio premijer Nenadića da je UNDP u prethodnom periodu angažirao konsultantske kuće koje su izvršile reviziju poslovanja „Rada“, „Doma zdravlja“ i firme „ZOI ‘84“.

Naglasio je i kako su izvršene analize, kao i da postoji prijedlog da se iste takve analize urade za Zavod zdravstvenog osiguranja KS, Službu za zapošljavanje KS, „Park“ i „Toplane“.

Premijer Nenadić zatražio je da mu se dostave završene revizije javnih preduzeća, kao i navedeni prijedlozi novih, kako bi se Vlada očitovala o njima i opredjelila vezano za ove prijedloge.

Na kraju je predstavnik UNDP-ja Arifagić obavijestio premijera Nenadića da je Vlada KS prepoznata kao vrlo progresivna i efikasna, kao i da je s tim u vezi na visokom nivou UNDP-ja odlučeno da će joj se staviti na raspolaganje konsultanti koji su spremni predložiti odgovarajuća rješenja i preporuke za goruće probleme s kojima se ova Vlada susreće.

Premijer Nenadić zahvalio se UNDP-ju i gospodinu Arifagiću na odličnoj saradnji u realizaciji tekućih i drugih projekata. Dogovoren je i vrlo skori nastavak saradnje i sljedeći koordinacioni sastanak, te prezentacija realizacije postojećih, kao i dogovori oko novih projekata u Kantonu Sarajevo.

D.H.