SAD u problemima: Blokada vlade povećava broj nezaposlenih

0

Djelimična obustava rada američke vlade mogla bi u januaru smanjiti broj radnih mjesta za čak 500.000.

Kako navodi Reuters, stopa nezaposlenih bi porasla iznad 4 odsto, osim ako se u srijedu u Vašingtonu ne riješi problem, upozoravaju svjetski ekonomisti, prenosi B92.

Oko 800.000 vladinih radnika nije primilo prvu ovogodišnju platu u petak, nakon parcijalnog zatvaranja sistema koji je počeo 22. decembra, kada je predsjednik Donald Tramp zahtijevao da mu Kongres SAD-a ove godine odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Samo 380.000 državnih činovnika je primilo platu, dok ostali rade bez naknade. Ukoliko vlada ne riješi ovaj problem, ostali zaposleni će se voditi kao nezaposleni.

“Dakle, ako vlada ostane zatvorena do 19. januara, federalni radnici neće dobiti platu. To znači veliki veliki pad u glavnom izvještaju o platama, a riječ je o oko 500.000-600.000 činovnika”, objašnjava za Reuters Omair Šarif, viši američki ekonomista u Njujorku.

To bi moglo da dovede do prvog mjesečnog pada zaposlenosti od septembra 2010. godine i stopira niz od 99 uzastopnih mjeseci u kojima se povećava broj radnih mjesta.

Ali, ako Kongres odluči da retroaktivno plati tim radnicima, kao što je bio slučaj nakon zatvaranja vlade u oktobru 2013. godine, oni bi se smatrali zaposlenima.

“Možete pogledati na platni spisak u privatnom sektoru kako biste zaobišli ovu distorziju, ali to će stvoriti određenu nesigurnost i spriječiti da budemo čisti na tržištu rada”, rekao je Šarif.

Privreda je u decembru stvorila 312.000 radnih mjesta, najviše za 10 mjeseci, a američki predsjednik Donald Tramp voli da se hvali snažnim tržištem rada kao jednim od njegovih rezultata.

Kako se navodi u analizi, u januaru se očekuje veća stopa nezaposlenosti.